Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2014, 13:09

Податкова реформа – новорічний "подарунок" уряду

Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"

28 грудня 2014 року прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» від 22.12.2014 року за № 1578. Законом скорочено кількість податків та зборів з 22 до 9.

28 грудня 2014 року прийнято Закон України «Провнесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодоподаткової реформи)» (надалі – Закон).

Законнабирає чинності з 01 січня 2015 року.

Цим Закономскорочено кількість податків та зборів з 22 до 9. Так, до загальнодержавнихподатків віднесено податок на прибуток підприємств, ПДФО, ПДВ, акцизнийподаток, екологічний податок, рентну плату та мито, а до місцевих податків -податок на майно та єдиний податок. Крім того, пропонується тимчасово залишити ще кілька зборів, включаючи військовий збір, який буде стягуватися з усіх без виключення доходів, що підпадають під оподаткування ПДФО.

Крімцього, Законом передбачається, що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств,установ та організацій, фізичних осіб-підприємців з обсягом доходу до 20 000000 грн. за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюватимутьсявиключно з дозволу Кабінету Міністрів України за заявкою суб'єктагосподарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно звимогами Кримінального процесуального кодексу України. При цьому зазначенеобмеження не поширюватиметься на перевірки деяких суб'єктів господарювання зокремих питань. 

Закон передбачає гармонізацію бухгалтерського і податкового обліку . При цьому вони  « гармонізуються »  по особливим правилам, передбаченим розділом 3 Податкового кодексу України. Наслідком такої  « гармонізації » буде надання можливості податківцям контролювати правильність ведення бухобліку на підприємствах.

Законом щодо податку на прибутокпередбачається:

-  розраховуватиоб'єкт оподаткування на підставі даних бухгалтерського обліку шляхомкоригування фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовійзвітності, на різниці, які збільшують або зменшують фінансовий результат дооподаткування, щодо амортизації необоротних активів, резервів (забезпечень) тафінансових операцій;

-  скасувати 32 обмеження по врахуванню витрат,що покращить інвестиційний клімат в країні;

-  податкові різниці визначатимуть платникиподатку на прибуток, що мають дохід більше 20 млн. грн. на рік, або 5% відзагальної кількості платників. Тобто, 95% платників податку можуть визначатиподаток на прибуток підприємств за даними фінансової звітності без визначеннярізниць.

Розмір ЄСВ знижується  Законом  з 41% до 16,4%. При цьому запроваджене нововведення стосуватиметься лише тих підприємств, які виконають програму детінізації заробітних плат, яка передбачає збільшення фонду заробітної плати на 30% і виплату зарплат на рівні не менше трьох мінімальних розмірів.

Законом щодо податку надоходи фізичних осіб вводиться:

-  для заможних громадян запроваджується разове(«нульове») декларування доходів, майна та фінансового стану, в тому числіодержаних з порушенням законодавства України з питань оподаткування, валютногорегулювання (формування «вхідного» залишку для подальшого контролю видатків);

-  декларування добровільне - обов'язковість непередбачається;

-  для громадян, які не подадуть деклараціюзадекларованими вважатимуться вартість активів у розмірі 200 тисяч гривень тавартість інших активів, які зареєстровані у встановленому законодавствомпорядку станом на 01.01.2015 року;

-  при декларуванні готівкових коштів у суміпонад 200 тисяч гривень такі кошти мають бути внесені на рахунки в банки до дняподання декларації та зберігатись на них не менше року з дня внесення набанківський рахунок;

-  у разіпорушення строків перебування таких коштів на рахунках в банках фізична особаповинна  протягом місяця з дня зняттякоштів з банківських рахунків сплатити до бюджету 3 відсотки від знятої суми;

-  у разідекларування готівки у сумі понад 200 тисяч гривень без внесення на банківськірахунки, фізична особа протягом місяця з дня завершення терміну здійсненняразового декларування (31 жовтня 2015 року) повинна сплатити до бюджету 3відсотки від задекларованої суми;

-  запровадження оподаткування великихзаробітних плат шляхом зміни шкали оподаткування (в розрахунку на місяць):

-  15% - для доходів до 10 мінімальнихзаробітних плат;

-  20% - для доходів понад 10 МЗП (з сумиперевищення);

- підвищення ставки податку для пасивних доходів(процентів, інвестиційного прибутку, роялті) з 15% до 20%;

-  збереження на 2015 рік чинного обмеженнястандартної податкової соціальної пільги у розмірі 50 відсотків прожитковогомінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому закономна 1 січня звітного податкового року;

-  вирівнювання ставки оподаткування длязаробітної плати шахтарів;

-  вирівнювання навантаження щодо доходів у вигляді спадщини вартість якої перевищує 1 млн.грн., яку отримують особи першого ступеня споріднення (з суми перевищення);

- зниження діючого порогу оподаткування пенсій з десяти тисяч гривень на місяць до трьохрозмірів МЗП, та оподаткування суми перевищення за ставкою 15%.

Ставку податку для пасивних доходів (процентів, інвестиційного прибутку, роялті) збільшено з 15% до 20%. Податок на дивіденди встановлено на рівні 5% - для підприємств, які сплачують податок на прибуток на загальних підставах, і 20% - для підприємств, які не сплачують податок на прибуток.

Законом продовжено до 31.12.2017 року включнодію норм щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання на митнійтериторії України та вивезення в митному режимі експорту зернових та технічнихкультур за винятком с/г підприємств-виробників. Законом також вносяться зміни щодо справлянняакцизного збору, рентної плати, місцевих податків, тощо.

Закон передбачає спрощення системиоподаткування, обліку та звітності та внесення змін до низки кодексів та законів.

Окрім цього, вноситься ряд інших змін доПодаткового кодексу України, робота з якими потребує створення цілого рядупідзаконних нормативно-правових актів та податкових консультацій а такожвідповідного фахового аналізу при практичному застосуванні цих норм.

Останні записи