Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2014, 11:10

Новації прийнятого 1 липня 2014 року Закону України "Про вищу освіту"

Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"

1 липня 2014 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про вищу освіту», яким запроваджуються нові засади функціонування системи вищої освіти.

Воснові нового Закону України «Про вищу освіту» ідея університетської автономії,насамперед, в академічній, організаційній та фінансовій сферах.

Основнінововведення Закону України «Про вищу освіту»:

1. Будестворено окремий колегіальний орган –Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти . Раніше аналогом такого органу були Вища акредитацій на комісія(ВАК), а згодом Державна акредитаційна комісія (ДАК).

2.Суттєво буде посилено антиплагіатні норми і відповідальність за них (обов’язкове оприлюднення наукових робіт) . Відтепер ознайомитися з текстами дисертацій, якірозміщуватимуться на сайтах вищих навчальних закладів (далі – ВНЗ), буде легше.

3.Створюватиметься новий механізм виборівректорів вищих навчальних закладів (участь всього викладацького складу тазбільшено у відповідній пропорції (не більше 15%) кількість студентів, якібратимуть участь у голосуванні). Заплановано, що вибори будуть відбуватися водин тур за системою «перехідного голосу» .Таким чином, трудовому колективу ВНЗ надається право самостійнообирати ректора, тоді як міністерство лише фіксуватиме факт вибору .

4. Дляректорів, деканів і завідуючих кафедрами прописано обмеження перебування на посаді – не більше двох строків (5+5) .

5. Усі вищі навчальнізаклади отримають право остаточного присудження наукових ступенів (уНацагентстві залишається питання акредитації спецрад і розгляд апеляцій на їхрішення). Фактично, як і раніше, захист дисертацій відбуватиметься у спецрадах,контроль за формуванням складу яких здійснюватиме Національне агентство іззабезпечення якості вищої освіти, проте рішення про присудження науковихступенів уже прийматиметься не міністерством (ДАК), а самим навчальнимзакладом.

6. Державні ВНЗ зможуть розміщувати власні надходженнявід своєї освітньої, наукової та навчально-виробничої діяльності на рахункахустанов державних банків. Позитивне нововведення, спрямоване на розширення фінансової автономіїнавчальних закладів.

7. Зменшено кількість годин навчальногонавантаженнявикладачів на однуставку з 900 год. до 600 год. Зменшено навантаження на студентів – кількість годин в одному кредиті змінено з 36 до 30 . Завдяки цьому викладачі зможуть більше уваги приділятинауковим дослідженням і підготовці навчально-методичних матеріалів.

8. З2016 року запроваджуватиметься новиймеханізм електронного вступу до ВНЗ і автоматичного розміщення місцьдержавного замовлення . Це нововведення можестати ефективним механізмом зменшення корупції на етапі вступу до ВНЗ(звичайно, якщо до 2016 року до Закону не будуть внесені зміни).

9.Створюватимуться умови для збільшеннямобільності студентів і викладачів . Кількістьнавчальних дисциплін стане меншою, при цьому студенти будуть обирати 25%курсів.

10.   Протягом визначеного у законопроектіперехідного періоду із системи вищої освіти буде вилучено рівень молодшогоспеціаліста та запроваджено ступінь молодшого бакалавра як скорочений циклпідготовки бакалаврів. Законом також скасовуєтьсяступінь кандидата наук, натомість запроваджуютьсятакі ступені вищої освіти: молодший бакалавр, бакалавр, магістр,доктор філософії, доктор наук. При цьому ступінь докторафілософії присуджується спеціалізованою вищою радою навчального закладу абонаукової установи у разі успішного виконання відповідної наукової програми тапублічного захисту дисертації. Також для отримання ступеня доктора наукнеобхідно захистити дисертацію

ЗаконУкраїни «Про вищу освіту» набере чинності після підписання Президентом України.

11.  Закон розширює автономію університетів танадає громадськості більше важелів для контролю за його діяльністю.Університети   впроваджуватимуть внутрішній публічниймоніторинг якості, його результати будуть розміщені на сайтах вузів.

12. Українські ВНЗ зможуть вільно наймати випускників та професорів закордонних університетів.

Останні записи