Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.10.2013, 13:04

Пов’язані особи. Новий вектор у судовій практиці

Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"

Судова практика в Україні з вирішення спорів з питань сплати податку на прибуток по господарським операціям з пов’язаними особами набуває нового (невтішного для платників податків) забарвлення.

Судова практика в Україні по питанню сплати податку наприбуток у діяльності з пов язаними особамиможе піти дещо іншим напрямком . У зв’язку з цим уподаткових органів можуть з’явитися додаткові важелі впливу на платниківподатків, у т. ч. можливість коригування податкової звітності останніх та виходусуб’єктів господарювання з позаплановими перевірками.

На такий висновок наштовхує аналіз ухвали Вищогоадміністративного суду України від 04.09.2013 року, постановленої зарезультатами розгляду справи № 826/719/13-а, в якій відображено правову позиціюсуду касаційної інстанції з питань податкового обліку витрат, понесенихплатником у зв'язку з продажем товарів пов'язаним особам, за правилами, щодіяли до впровадження трансфертного ціноутворення.

Така позиція суду полягає в тому,що відповідно до норм п п. 153.2.6 п . 153 ст . 153 Податкового кодексу України в податковому обліку з податку на прибутоквитрати, понесені платником податку у зв'язку з продажем товарів пов'язанимособам, не можуть перевищувати доходи від такого продажу. При цьому поняттявитрат, понесених у зв'язку з продажем товарів, у розумінні зазначеної нормиПодаткового кодексу України , охоплює всівитрати, що підлягають урахуванню в податковому обліку у зв'язку зі здійсненнямвідповідної операції з продажу (в тому числі собівартість товарів), а не лишевитрати на збут, які передбачені п п. 138.10.3 п . 138.10 ст . 138 Податкового кодексу України. Ці витрати сукупно не можуть перевищуватидоходів платника податку від продажу товарів, робіт, послуг пов'язаній особі. Надлишоквитрат (перевищення їх суми над сумою доходу від продажу) не підлягаєвідображенню в податковому обліку з податку на прибуток.

Ця позиція викладена в листі Вищогоадміністративного суду України від 10.10.2013 р. № 1386/12/13-13 та доведена довідома до усіх адміністративних судів України.

Останні записи