Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.06.2015, 15:34

Вибори без вибору або Партії йдуть

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Єдиний шлях для активних мажоритарників – купити собі місця у політичних партіях на своєму окрузі. Звісно, партії будуть їм не надто раді: активні й наполегливі самовисуванці створюватимуть серйозну внутрішньопартійну конкуренцію. Натомість, як правило, ін

Радаприйняла за основу законопроект про місцеві вибори ,  прочитавши який партійні босизадоволено потирають руки, а мажоритарщики рвуть на собі волосся. Що це?Стагнація законотворців? Знущання над багатостраждальним народом, над якимвчергове ставлять новаційні досліди? Узурпація влади?

Партійні гіганти якпродовжувачі справи КПРС

Пам’ятаєтеяк було раніше – або ти комуніст, або для тебе закриті всі двері в радянськомусуспільстві. Дещо подібне пропонується даним законопроектом 2831-3 : або ти є слухняним членом рейтингової партії  і можеш претендувати на депутатський мандат,або ж зі своєю громадською активністю й незалежними проектами залишаєшся позамежами впливу на політичне життя країни.

Чи є цездоровою європейською конкуренцією? Звісно, ні. Партії першого ешелону, такі як«Солідарність» Петра Порошенка, Народний фронт Арсенія Яценюка, СамопомічАндрія Садового мають всі шанси за таким законом на узурпацію політичного поля.Великі політичні команди-бренди, зі стабільним чи скачковим рейтингом у + 10%(-10%), почуватимуться захищеними від усіляких «Рух за реформи»  та «Ми кияни»,яким знадобиться не один рік і не один мільйон «зелених» для подолання  виборчого бар’єру у 5% для партій та у 7% дляблоків ( законопроектом 2831-3 пропонується встановити виборчий бар’єр у 5% голосів виборців, поданих завиборчі списки місцевих організацій партій в межах багатомандатного округу, та7% для виборчих блоків ).

В результаті українці отримують певний ребрендингепохи КПРС: партій начебто й багато, проте стабільно впливових 3-5. саме тому підняття прохідного бар’єру – законодавче «одобрямс»відносно нейтралізації громадської активності та нових партійних проектів.  

 Наш список -  «найсправедливіший»список у світі

 

  

Ще один момент: Київрадавідмовилась відновити райради . А  за відсутності районних рад уКиєві, невідомо, як  80 партійнихдепутатів міської ради вирішуватимуть проблеми  виборців. Та ще й не зі свого округу…

Все буде Кличко?

Отже, Київочікують два тури мерських виборів. Можливо, це одна з небагатьох нормзаконопроекту, яка є ефективною й необхідною для запитів  нинішнього суспільства. За умов існуванняцієї норми ще 10 років тому, з перевагою у 8% мером Києва став би не Леонід Черновецький

Ймовірно, щоконкурентів у Віталія Кличка буде чимало. Вже зараз обговорюють кандидатуруголови ВРУ Володимира  Гройсмана як потенційнузаміну Кличку в Києві,     не виключає участі увиборах мера Києва Борислав Береза,можливо помірятися силами з Кличком захочуть народні депутати  Микола Томенкота Андрій Білецький.

Як битам не склалося з мінливими настроями киян, столиця  врешті-решт має  шанс отримати міського голову, за якогопроголосує більше половини виборців-містян. І це певний  прорив.

 Виборче право без вибору

З наявнимваріантом законопроекту №2831-3 промісцеві вибори , вибір у виборця  є досить скромнимта невтішним. Виписаний на користь мега-партій та на руку партійнимкорупціонерам, законопроект перетворить систему місцевих виборів на закритіторги. Високий прохідний бар’єр і ліквідація самовисування надійно перекриютькисень в доступі до влади  як новимполітичним проектам, так і громадським активістам.

 Голосуючий буде змушений обирати не з власнихсимпатій, а з того, що пропонується Порошенком, Яценюком чи Садовим. Або ж неголосувати взагалі.

 Саме тому законопроект має бути доопрацьований – втакому вигляді його приймати НЕ МОЖНА.Зрозуміти це мають як представники громадськості, які чомусь спокійноспоглядають крах місцевого самоврядування, так і ті народні депутати, якіпозиціонують себе представниками проєвропейського напрямку розвитку України тавихідцями з громадянського суспільства.

Останні записи