Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.11.2014, 12:57

10 слів - історія одного року України

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

10 слів, нових і, як ніколи актуальних для українців, характеризуючих проблематику, перспективи й життєдіяльність нашого суспільства, які наразі є реальністю для цілої країни. Слова, що що відображають сучасну Україну.

Останній рік в Україні -рік трансформації суспільної свідомості,позалогічних ситуацій, нетривіальної буденності. Ми всі подорослішали.  Мудрість, народжена через  досвід втрат і потрясінь, прийшла до нас позачасом. В поєднанні з вимогами сучасного життя та глибоко кризовими процесами, досвід покоління Євромайдану  помножився на спосіб мислення мільйонів українців, які  продовжуютьзростати інтелектуально. Для когось незрозумілі на початку грудня 2013р слова «ескалація»та «люстрація», відтепер -  в буденномувжитку.

 10 слів, нових і, як ніколи актуальних для українців,  характеризуючихпроблематику, перспективи й життєдіяльність нашого суспільства,  які наразі є реальністю для  цілої країни. Меседжів, означень й понять що не просто доповнили словниковий запаскожного, а стали  життям українців.Слова, що що відображають сучасну Україну.

 Анексія. До насильницько приєднання АР Крим та Севастополя до Росії, відторгнення українськоїтериторії від України та приєднання її до Російської Федерації на правахсуб'єкта РФ, що було здійснено протягом березня 2014 року,  слово «анексія» практично не вживалосяукраїнцями. Здебільшого, звучало в контексті політологічних дискусій  відео сюжетів відносно невизнаноїреспубліки Придністров'я,Абхазії та Південної Осетії. Ще одним характеризуючим анексіюсловом стало словосполучення «зеленічоловічки» - російські військові підрозділи.

  Блокпост. Якщо раніше слово «блокпост»  належало до професійного мовного словникапрацівників залізниці (блокпост роздільний пункт на залізничному перегоні, обладнаномунапівавтоматичним блокуванням, використовується для керування світлофорами ісемафорами – Вікіпедія), то сьогодні воно є одним з найвживаніших слівукраїнців. Наразі, за ситуацією на блокпостах в зоні АТО- загороджувальних укріплених контрольно-пропускних пунктах з озброєноюохороною –  слідкують мільйони українців.І потяги тут ні до чого...

  Ескалація конфлікту. В Україні масового вжитку термін  набув під час Євромайдану.  Початок протестів 21 листопада 2013р напідтримку проєвропейського шляху розвитку України та підписання країною угодипро асоціацію з ЄС, яку призупинив Кабмін Азарова, був масштабним. Проте, самесиловий розгон мирних демонстрантів 30 листопада став ескалацією цьогоконфлікту. Під час Революції гідності загострення протиборства  постійно посилювалося, прогресуючи у людськівтрати,  політичні перемоги й для певнихосіб, в піар-бонуси. Сьогодні ескалація, як «прогресуючий в часі розвитокконфлікту, при якому наступні руйнівні впливи опонентів один на одного вищі заінтенсивністю, ніж попередні (Вікіпедія)», - меседж українців до світовихдержав відносно агресивності Росії, її військових дій в Криму та на Сході.

 Корупція. Синонімічний ряд корупції, як то«хабарництво», «продажність», кілька років тому був більш вживаний в Українісеред населення.Говорили не«корупціонер», а «хабарник» (взяточник –рос.). Розпочавши інтенсивну роботу надвходженням до Євросоюзу, українці не тільки отримали до вжитку міжнароднийтермін латинського походження, але й зрозуміли, що саме  корупція,  яка полягає у «використанні службовими особами їх прав і посадових можливостей дляособистого збагачення (Вікіпедія)»,  єнайбільшою проблемою країни.

Люстрація. Доситьшвидко українці придумали рифму-синонім до слова «люстрація» - кастрація.Покоління,  що стало свідком утвердженняохлократії  на засадах тоталітаризму, якепройшло Помаранчеву революцію, Податковий та мовний Майдани, Революціюгідності, - це покоління справедливо виголосило вимоги щодо очищення влади.Скомпрометованих «попросили» з державної служби. Створили Люстраційний комітетта прийняли ЗаконУкраїни «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» ( фактичнолюстраційний за змістом ) та в другомучитанні законопроект " Проочищення влади »

Мобілізація . Необхідністьприйняття рішення про часткову мобілізацію обумовлена "поширенням проявівтероризму на території України, який призводить до загибелі мирного населення,військовослужбовців та працівників військових формувань і правоохороннихорганів України в східних регіонах держави" (закон «Про частковумобілізацію»). Мобілізація - приведення військових сил країни у військове положення. В Україні пройшло 3 хвилімобілізації: від 17 березня 2014 р., від 6 травня 2014, від 23 липня 2014р. Четвертахвиля –це коли в зону бойових дій ідуть всі, хто може тримати зброю в руках таможе бути хоч чимось корисним у бойових діях. Сьогодні військовозобов'язані -це чоловіки від 18 до 60 років (рядовий і сержантський склад) або до 55-65років (офіцерський склад, вік залежить від звання), придатні до військовоїслужби.

  Новоросія. Сучасне значення слова для  більшості українців – це  синонім війни, абсурності вимог РФ на СходіУкраїни, свавілля. У 2014 році президент Путіна так назвав окуповані  його ж військами території Луганської таДонецької областей України. Використовують термін переважно проросійськісепаратисти

Обороноздатність країни . Сьогодні українців більше хвилює обороноздатністькраїни ніж економічні проблеми. Всіхочуть миру і повернення додому, до цивільного життя  учасників АТО. Ступіньпідготовленості держави до захисту своєї території (інтересів населення цієїтериторії) від агресії, що включає в себе наявність ефективної зброї, рівень підготовки й обізнаності, і є обороноздатністюдержави.    З метою посилення першочерговихзнань та вмінь щодо захисту Батьківщини, в українських школах відновлять початковувійськову підготовку .

 

Сепаратизм.   У буквальному перекладі з латинської це слово означає   “відділятися”, “виокремлюватися”.  У політичному значенні– це прагненнячастини населення  держави відокремитися, відділитися ,утворити автономію. Україна сьогодні – жертва нав язаногоРосією (російськими ЗМІ) псевдосепаратизму у східних регіонах країни. Як слушно зазначає С.Дацюк,  аналізуючи стратегії сепаратизму  в Україні ,  у нас «немаєідейногосепаратизму –на Сході України єкримінально-російськомовнийсепаратизм, а в окремих інших місцях України є етнічно-український євроорієнтованийсепаратизм». Ідеєї цього штучного витвору російського зомбування є формула «Бутине з Україною, а з Росією», метою існуючих нині сепаратистьких настроїв  –послаблення  Української держави.

 

Сотня .  В другій половині XVII - XVIII ст. сотнею називали військов у , адміністративно-територіальн у одиниц ю в Гетьманщині і Слобідській Україні н а чолі з сотник ом . Термін добикозаччини популяризувався за два століття. Під час Євромайдану для самооборони мирних демонстрантів відпровокаторів та спецпідрозділів МВС, у наметовому містечку створювались загонисамооборони (сотні).  Офіційно,  варту у Києві несли 42 сотні. Згодом, сотнізабезпечували громадський порядок  ще у 8містах України. Особливою для всіх українців є Небеснасотня – абсолютно нове поняття (назваявища, події) в історії України.

Самоорганізаціяцивільних людей  сьогодні, під часпроведення АТО на Сході,  теж доситьвисока. Сьогодні,  нові сотні -     Волонтерська СОТНЯ , «Офісна сотня» ,  «Кулінарна сотня» , «Юридична сотня»   та інші, допомагають   Нацгвардії та добровольчимбатальйонам боронити мирну територію України від «апетиту» #ПТНПНХ,займаються    проблематикою біженців зі Сходу, долучаються домедико-реабілітаційного супроводу поранених, надають безоплатнуправову допомогу бійцям, які отримали поранення у зоні АТО .

Останні записи