Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2014, 16:41

Досить безпрецедентних вилучень

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

До доходів бюджету міста Києва замість передбачених 20% мають зараховуватися 100% податку на доходи фізичних осіб, що сплачується згідно з Податковим кодексом України на території міста .

Багатоподатків і низький рівень життя – «карма» всіх, хто живе й працює в Україні. Змінитиситуацію, «жити по-новому» покликана ініціатива нинішньої влади щодо  впорядкування  Бюджетного кодексу та реалізації  бюджетної децентралізації в рамках Концепціїреформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади         в Україні .

Сьогоднідо порядку денного  Верховної Ради КабміномАрсенія Яценюка внесено Проект Закону про внесення змін до Бюджетногокодексу України (щодо бюджетної децентралізації). Закон, що пропонується як економічний механізм посилення незалежностікожного територіального регіону України та  як певна  подальша фінансова складова розвитку місцевогосамоврядування, насправді, стане неприємним сюрпризом для ... киян. Неприємним,адже спроможність органів місцевого самоврядування – міської влади -здійснювати управління суттєвою часткою суспільних справ, які належать до їїкомпетенції, й  зокрема, з  виконання соціальних зобов’язань та здійсненнягосподарського менеджменту,  зменшується. 

 Вся повнота й масштабність бюджетної іновації - ст.64, ч.1, п.1 зазначеного проекту, де єзапропоновані Кабміном зміни щодо «складу доходівбюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласногозначення, міст Києва та Севастополя, районних бюджетів, бюджетів об'єднанихтериторіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планомформування територій громад» (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id=&pf3516=4435%D0%B0&skl=8).  Суттєво: додоходів бюджету міста Києва має зараховуватисятільки 20 % податку на доходи фізичних осіб!

Взаємовідносини державного бюджету з бюджетомКиєва завжди були  особливими. Бюджет столиці завжди був найбільшим середусіх міст України. Це було очевидно й виправдано, адже у столиці органимісцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади крім реалізаціїповноважень місцевого самоврядування реалізовують і столичні функції.

У2010 р. Верховна Рада внесла поправки до Бюджетного кодексу про вилучення 50%надходжень від податку на доходи фізичних осіб, що сплачується у Києві. Так, команда Януковича здійснила кардинальне«перекроювання» столичного бюджету, вилучаючи з нього кожного наступного року всередньому  7-8 млрд грн.

БюджетКиєва на  2014р. складає 20 млрд грн (втому числі 50% ПДФО), має   дефіцит у 3,5 млрд грн. і цілком ймовірно можевже у наступному році перетворитися на приємні спогади. Кожного наступного рокуКиїв недоотримає в середньому 12-13 млрд.грн., які місто мало б отримати відповернення 100% податку. А це - фінансування освіти й медицини, в тому числімуніципальні надбавки бюджетникам, нові станції метрополітену, тарифнаполітика, модернізація системи тепло-водопостачання, міські цільові програми,тощо. Тобто, це вирішення комунальних, інженерних, транспортних і соціально-культурнихпроблем міста, - виконання тих функцій,   які повинні фінансуватися за рахунок міського бюджету. Саме тому до доходів бюджету міста Києвазамість передбачених 20%  мають зараховуватися100% податку на доходи фізичних осіб, що сплачується згідно з Податковимкодексом України на території міста .

Якможе йти мова про децентралізацію владиі суттєве розширення повноважень територіальної громади Києва, якщо порожній  міський бюджет по суті перетворює столицю з їїпоточними проблемами на  заручника державнихдотацій та субвенцій?  Як можна Києву залишити 20%ПДФО, в той час як  до бюджету Севастополязараховується 100 % ПДФО, а до бюджетів міст обласногозначення 60% ?

Децентралізаціянеобхідна країні. Країні  з іржавоюадміністративною системою управління, механізм якої перенасичений рудиментами  «совка», як то ігнорування громадською думкою,безініціативність,  хабарництво. Проте,децентралізація не має гальмувати   розвиток та належне функціонуваннягосподарства столиці України,  забезпечення потреб їїтериторіальної громади через  недоотримання коштів. Це шлях до ... банкрутства. 

Ефективнийрозвиток Києва,  розвиток повноцінногомісцевого самоуправління (самоврядування) неможливий без посиленняматеріальної та фінансової основи. Буремніподії останніх місяців довели міцність й силу столичної громади у досягненні поставленоївимоги. Саме тому, використовуючи існуючий досвід столичної  громадської ініціативи як  «start-up» Концепції з децентралізації, Київ досить  легко переформатувати на  лідера, вдалий приклад чи то й зразок даноїіновації (децентралізація системи управління).   Заоднієї умови – досить безпрецедентних вилучень.  



Останні записи