Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.07.2014, 22:37

Зміна влади не змінила систему

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Нинішній склад Київради не виконує своїх обіцянок. На останній сесії Київради 3 липня депутати відклали розгляд питання про відновлення районних рад на невизначений термін: у профільному комітеті ради з питань місцевого самоврядування дійшли до висновку, щ

Політики неодноразово починалирозмову про децентралізацію влади, про розширення і зміцнення прав громади,відновлення інституту виборності на районному рівні, переконували громадськістьпро необхідність переведення самоврядності на вищий, більш досконалий длясьогоднішньої реальності рівень.

Однак зміна влади не змінила систему. Коли 22 травня, затри дні до виборів, представник від партії Кличка Андрій Странніков заявив, що «УДАР» хоче «воскресити»районні ради в Києві ,кияни, повірили у ймовірність відновлення громадського впливу на системужиттєзабезпечення свого району. Проголосували, завели до Київради 78представників «УДАРу» – в мажоритарних округах від партії «УДАР» обрано 48депутатів, за партійними списками до Київради від «УДАРу» пройшли 30 депутатів,– які на сьогодні не вважають повернення самоуправління у столицю першочерговоюпотребою. Внесений депутатом фракції «Батьківщина» Тетяною Мелеховою до порядкуденного останньої сесії Київради проект рішення, промерською депутатськоюбільшістю був відкладений.

Узурпуючи владу в Києві,команда Януковича не ставила до уваги місцеву проблематику та інтереси жителівміста. Не йшло мови й про контроль громади за освоєнням бюджету, реалізацієюінноваційних проектів, проведенням земельних аукціонів та тендерних конкурсів.

Сьогодні, коли з часуліквідації київських 10-ти райрад пройшло 4 роки, можна констатувати – їх ліквідаціянегативним чином позначилася на побуті киян. Депутати райрад, як звичайні людиз «сусіднього будинку» були відкритими до комунікації та реальними доспівпраці. Вирішуючи питання далекі від великої політики, вони тим самимзабезпечували ефективну роботу різних служб і підприємств, установ і закладів,відповідаючи на пропозиції своїх виборців і реалізуючи ефективні для районівсхеми управління житлово-комунальним господарством, охорони здоров'я, освіти,благоустрою. Щоденні проблеми киян – на лівому і правому берегах, були звичнимий буденними, проте саме їх вирішення впливало на рівень життя кожного.

Згідно планів профільних комітетів та робочої групиКиївради щодо відновлення роботи райрад, райради могли з’явитися вже у вересні, однак це рішення депутати згорнули ще на стадіїрозгляду, пообіцявши повернутися до нього наступної сесії. Чи не буде сьогодніз відновленням столичних райрад «come back» 2010 року? Наскільки популістськимиє заяви представників команди Кличка щодо появи обранців районного рівня?

Останні записи