Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.06.2014, 18:59

Що можна очікувати від нової Київради?

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Бачили очі, що купували... Вчора 120 новообраних депутатів Київської міської ради узгодили й затвердили склад постійних комісій.

Бачили очі, що купували... Вчора 120 новообраних депутатів Київськоїміської ради узгодили й затвердили склад постійних комісій. У результатіпредставники провладного «УДАРу» очолили 10 з 15 комісій. Зокрема, УДАРівці невіддали під контроль опозиційних фракцій ключові постійні комісії – бюджетну,містобудування й власності, до яких, як вже склалося історично, увійшлонайбільше столичних народних обранців (у цифрах: склад комісії з питань бюджетута соціально-економічного розвитку – 17 осіб, склад комісії з питаньмістобудування, архітектури та землекористування – 20 осіб, склад комісії зпитань освіти, науки та інноваційної діяльності – 3 особи). Такий розклад дехтовже порівняв з узурпацією влади та продовженням самоврядування Порошенка-Кличказа принципами команди «космічного мера».  

Турбують «апетити» нової ради,зокрема, у сфері містобудування. Так, з огляду на наявність численної кількостізабудовників у складі нової Київради: троєдиректорів ринків та 9 забудовників. Той факт, щосаме ці люди будуть реалізовувати проекти нового, «ущільненого» Генеральногоплану Києва, наштовхує на певні роздуми.
 
Реалізація нового генплану Києва коштуватиме500 млрд. гривень у найближчі 15-20 років. Вартістьлише розробки Генерального плану столиці на 2014 рік обійшлася державі в 19,6млн. грн.Відповіднодо нового містобудівного документу столиці, «в Киеве открыли новую землю» – більшніж 10 тисяч гектарів, які можна забудувати житлом, бізнес-центрами та ТРЦ. Підзабудову розглядаються земельні ділянки, які наразі є пустирями, зеленимизонами, на яких розташовані довгобуди, застарілий житловий фонд іпромислово-складські об’єкти та 2680 га земель сільськогосподарськогопризначення. «Розгулятися» начебто є де. Особливо в даному випадку, коли забудовникистали законними представниками інтересів київської громади.

Більшість киян категоричнопроти того, щоб місто перетворили на китайський Шанхай, з 18,5 мільйонноюкількістю населення, адже в Києві протягом останніх 10 років катастрофічно невистачає дитячих садків, шкіл та лікарень, особливо у новозбудованихмікрорайонах. Навантаження на мережу соціальних закладів та на транспорт давноперевищують допустимі норми. Як наслідок, корупція в системі дошкільної йшкільної освіти, перезавантаженість медзакладів, зношений стан автошляхів тазатори.

Житлова й комерційна забудоваміста проявилася у масштабному загарбленні історичного центру Києва, дитячихмайданчиків, парків і скверів по обидва береги Дніпра. Тисячі рішень Київради,які узаконювали передачу комунального майна для реконструкції та забудови, яківіддавали в довгострокову оренду на 50 років (фактично, дарували) ділянкиАндріївського узвозу, території Пирогово та Феофанії, які дозволяли забудовуватиДніпровські схили, які вносили зміни до Генплану щодо п ерепрофілюваннястатусу природоохоронних територій... Наявність«білих плям» у Генплані та постійний «апетит» київських депутатів каденції2006-2012 рр. – загальновідома більшість Черновецького, перетворили місто насуцільний будівельний майданчик. Забудовувалося все, попри ймовірністьвключення історичних пам’яток до "чорногосписку" ЮНЕСКО ... та заборонирозташування об'єктів над діючими станціями метрополітену.

За останні десять роківможна згадати не менше двадцяти випадків злочинної забудови міста – забудова ПейзажноїАлеї, території Лаври, активне будівництво на Жуковому острові, тощо та неменшу кількість збудованих гігамаркетів та ТРЦ. В той час, як поява нових шкіл,дитсадків, бібліотек, установ охорони здоров’я, транспортних розв’язок – поодинокеявище. Для проживаючих у Києві 3-х млн. людей (офіційнонаселення у столиці сьогодні понад 2,8 млн. людей, фактично – близько 3 млн.)забудовники створюють свій світ – без соціально-рекреаційної сфери та безврахування навантажень на інженерно-транспортну інфраструктуру.

Чи за це голосували кияни, обираючинову місцеву владу?
 

Останні записи