Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.02.2014, 09:14

Народ за Народні ради

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Влада нарешті має почати працювати для людей, а не для самозбагачення. Райони Києва заслуговують на народне самоврядування.

Закон України про місцеве самоврядування гарантує будь-якомутериторіальному об’єднанню чисельністю понад 500-т людей можливістьсамостійного вирішення питань місцевого значення за допомогою рад. Як я вжеписав раніше, кияни разом із одеситами та харків’янами є унікальними у своїйвідсутності рад на рівні районів, хоча кількість населення в них у сотні разівперевищують необхідні 500-т людей.

Сьогодні в Києві на рівні райдержадміністрацій відбулося тільки дві гучнівідставки призначенців екс-президента Януковича: пішли голови Солом’янської РДАМ. Луцький та Шевченківської РДА С. Зімін.

Альтернативою РДА є Народні ради – колективні органи управління з числатих, кому довіряють люди і хто готовий узяти на себе відповідальність заподальший розвиток громад. І поки не відбулися вибори, що могли би відсіятинайгірших хабарників з владних кабінетів, саме Народні ради мають узяти на себесправу управління та контролю за обігом коштів у цей складний час.

Відповідно до ст. 14 Закону «Про місцевесамоврядування в Україні», територіальні громади мають повне право достворення органів самоорганізації, які можуть перебирати на себе частинукомпетенції у сферах фінансів, майна тощо. Якщо ж ці органи самоорганізаціїбудуть побудовані на принципах народовладдя, законності, гласності,колегіальності та виборності, то, по суті, вони можуть набувати функційрайонних рад.

Подібні Народні ради вже давно почали створюватись на території всієїкраїни, і Київ, позбавлений можливості обрати нових легітимних депутатівКиївради та обрати депутатів райрад, якнайбільше потребував створення дійснонародних органів управління.

Так, 3 лютого створена Народна рада Деснянського району, 7 лютого –Дніпровська Народна рада, 21 лютого з’явилася Народна рада в Оболонськомурайоні, 22 лютого утворено Подільську, Солом’янську та Шевченківську народніради, 23 лютого – Дарницька, Печерська й Святошинська Народні ради.

Влада нарешті має почати працювати для людей, а не для самозбагачення. РайониКиєва заслуговують на народне самоврядування.

Останні записи