Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2013, 19:34

Столична влада збирається захищати лікарів "швидкої" свистками

Експерт з місцевого самоврядування, ексдепутат Київради

Чи підтримають київські лікарі «швидкої» нововведення столичної влади щодо забезпечення їхніх бригад відеорегістраторами та індивідуальними кишеньковими сиренами?

Чи підтримаютькиївські лікарі «швидкої» нововведення столичної влади щодо забезпечення їхніхбригад відеорегістраторами та індивідуальними кишеньковими сиренами? Як Вивважаєте? Я думаю, що ні, бо відеореєстратори та індивідуальні кишеньковісирени добре де-юре, але де-факто їх замало для захисту лікарів бригад швидкоїдопомоги.

 

Тільки вдумайтеся:в Києві за останні 4 роки було зафіксовано понад 50 нападів на медиків. І вже зпочатку цього року сталося 17 інцидентів з проявами агресії по відношенню долікаря. У двох випадках лікарів було госпіталізовано: один п'яний пацієнт кинуву медика склянкою, інший – бив по обличчю важким телефоном…

 

Я не знаюдостеменно як вважають самі працівники швидкої медичної допомоги, але на моюдумку, у разі реальної загрози для життя сенсу від цих свистків не буде жодного.І в разі, якщо на бригаду в білих халатах раптово, як це трапилося, приміром, уЗапоріжжі, нападе психічний хворий мешканець міста, то свисток не стане назахисті здоров я та життя. Єдине, що спадає на думку при словосполученні«забезпечення бригад відеорегістраторами та індивідуальними кишеньковимисиренами», це існування ймовірного тендеру: в Україні є звичною практиказаробляти гроші на тендерах з одним учасником.

 

Чи знають столичнічиновники, що зупинити п’яну чи психічно нездорову людину звуком сиренинеможливо? А от погіршити психічний стан, та навіть спровокувати на агресію – легко.Насправді психічно нездорові люди здійснюють, за статистикою, не більше 1%насильницьких злочинів, і весь цивілізований світ використовує не ручні сирени,а страхування медичних працівників.

 

Цікаво також, щостоличні чиновники обіцяють обладнати карети швидкої допомогивідеореєстраторами, які мають записувати ситуацію, якщо карету не пропускаютьна дорогах, підрізають. Але самі ж можновладці почасти і є тими, хтоперешкоджає роботі бригад «швидкої». Наприклад, минулого року в мережі Інтернетз’явилося аматорське відео,на якому свідки зняли кадри, на яких видно, що через кортеж Януковича працівникиДАІ зупинили «швидку» з включеними мигалками. Зокрема, на відео видно якавтомобіль «швидкої допомоги» з увімкненими попереджувальними вогнямизупиняється на перехресті на вимогу співробітника ДАІ. За декілька секундмигалки було вимкнено і медики були змушені чекати, доки кортеж проїде...

 

Захистити медиківмає держава. Одним із дієвих механізмів захисту життя має бути дозвіл на газові балончики таелектрошокери для медиків, а також скорегована система виїзду «швидкої» усупроводі наряду міліції до хворих, які перебувають наоблікувпсихіатричних лікарнях.

 

Співробітників«швидкої» сьогодні за рівнем ризику те небезпеки вже можна порівняти зшахтарями та будівельниками – першими в рейтингу найбільш небезпечних професійв Україні. Держава має стати на захист лікарів. Прийняття поправок до закону « Про екстренумедичну допомогу», за якими лікарям буде дозволено мати на озброєнні газові балончики , електрошокери, виїзджатидо «списочників» з міліцією, вкрай необхідні.

 

Математично, якщо унайбільшому місті України – в Києві – працює 150 бригад «швидкої» допомоги,витрати на безпеку співробітників екстреної меддопомоги для київської владискладуть всього близько 75 тис. грн (з розрахунку 500 грн. – один набір згазового балончиката електрошокера).

 

Це не «продірявить»столичний бюджет. Регіональні бюджети також впораються з подібнимнавантаженням: по-перше, набагато більше коштів йде з бюджетів «на вітер»;по-друге, саме місцева влада несе відповідальність як за збереження спокою таправопорядку в цілому регіоні, так і за кожну протиправну дію, спрямовану намедиків.

Обов’язково у складі кожної бригади «швидкої» має бути фельдшерчи лікар чоловічої статі. Балончиком чи шокером в екстреній ситуації ще требавміти швидко скористатися. Лікарям-жінкам передпенсійного віку чи студенткам 3-гокурсу, яких більшість серед працюючих на «швидких», це не під силу. Що вжеговорити про кишенькову сирену, натискаючи яку жінкам ще невідомо скільки часудоведеться чекати на допомогу…



Останні записи