Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.03.2015, 16:21

Проблема з малими ГЕС хвилюють не лише мешканців Карпат, але й бійців

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У зоні АТО я зустрів бійця з позивним «Лемко» з Івано-Франківщини, і він нагадав мені, про те, як ми захищали селище Розтоки від будівництва міні-ГЕС. Як виявилося, час минає, а ця проблема і схожі не вирішуються.

У зоні АТО я зустрів бійця з позивним «Лемко» з Івано-Франківщини, і віннагадав мені, про те, як ми захищали селище Розтоки від будівництва міні-ГЕС.Як виявилося, час минає, а ця проблема і схожі не вирішуються.

 

Свого часу, до мне як до народного депутата зверталися громади сіл, яківиступали проти спорудження у їхніх населених пунктах міні-ГЕС, зокрема, нарічці Ріка у Нижньому Бистрому Хустського району Закарпатської області, у с. ДземброняВерховинського району та активісти села Розтоки на межі Косівського районуІвано-Франківщини та Путильського району Чернівецької області, які борютьсяпроти спорудження ГЕС на річці Черемош.

 

Як виявилося, Міністерство екології та природних ресурсів фактичносамоусунулося від проблеми масового будівництва малих ГЕС на річках України,лишивши місцевих мешканців та природоохоронців наодинці з цією проблемою.

 

За результатами міжвідомчої наради з питань будівництва малих ГЕС нагірських річках Карпатського регіону (яка відбулася 20 червня 2014 року) буловирішено створити  ініціативну робочу групу за участі зацікавлених сторіндля вироблення практичних кроків вирішення проблем. Проте жодного засідання створеноїробочої групи так і не відбулось. І це незважаючи на те, що представникигромадськості неодноразово зверталися до відповідних співробітниківДепартаменту охорони природних ресурсів Міністерства екології та природнихресурсів України.

 

Масове будівництво малих ГЕС викликає масовий опір у жителів Карпатськогорегіону. Воно і не дивно, адже по-перше, у нас лишилось не так багатонезарегульованих ставками та греблями річок. Ми повинні зберігати їх всіх длямайбутніх поколінь! По-друге, будівництва міні-ГЕС може зашкодити розвиткуекотуризму. Турист не поїде в Карпати дивитись на іржаві труби на місцімальовничого струмка, турист хоче сплавлятись стрімкими річками з порогами, ане плавати по замуленим ставкам-водосхиващам!

 

Якщо на діяльності ГЕС буде заробляти переважно її власник та декілька осібобслуговуючого персоналу, то в туристичній інфраструктурі може бути задіянобагато мешканців села.

 

Екотуризм, як на мене, це один з важливих напрямків розвитку України. Цеможливість місцевим громадам заробляти, зберігаючи при цьому нашу природу ікультурні традиції.

 

Тому я звернувся до Міністра екології України І. Шевченка з вимогоюпровести комплексну перевірку будівництва малих ГЕС, які ведуться на річкахЧеремош, Тиса, Прут, Случ та їх притоках; взяти під особистий контрольстворення та роботу ініціативної робочої групи щодо будівництва малих ГЕС натериторії України; а також вчинити конкретні дії щодо перевірки та припиненнябудівництва малих ГЕС в тих місцях, де це протирічить природоохоронномузаконодавству та там, де ефект від розвитку екотуризму буде на порядок більший,ніж від будівництва малих ГЕС. 

Останні записи