Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2014, 15:36

Мисливці оголосили "полювання" на екологів?

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Херсонське обласне управління лісового та мисливського господарства «не може» погодити створення Національного природного парку «Нижньодніпровський» через те, що йому заважає позиція мисливських господарств.

Херсонське обласнеуправління лісового та мисливського господарства «не може» погодити створенняНаціонального природного парку «Нижньодніпровський» через те, що йому заважаєпозиція мисливських господарств.

 

Як заявляють мисливціта лісники, створення  НПП «Нижньодніпровський» призведе до припиненнядіяльності мисливських господарств. Таку інформацію Херсонське обласнеуправління лісового та мисливського господарства розмістило на своєму сайті, і таку ж позицію, вони заявили під час робочої наради в Херсонській ОДА10 грудня. За результатами наради, було прийнято рішення «про необхідністьдослідити законність підстав рішення щодо передачі територій лісів в довгостроковекористування приватним особам, стан сплати ними податків та реальної користівід такого користування для держави».

 

Питання дослідженнязаконності виділення мисливських угідь на території Херсонської областібезперечно є важливим, я беру це під свій контроль і написав відповідні запити(за моєю інформацією, їх власниками є колишні регіонали). Але  питаннястворення НПП «Нижньодніпровський» не повинно прив’язуватись  допитання законності надання в користування мисливських угідь. Адже, хочу нагадати, що згідно Закону «Про природно-заповідний фонд», для створенняоб’єктів природно-заповідного фонду погодження необхідно тільки з бокупервинних землекористувачів , а мисливські господарства є вториннимикористувачами, тобто фактично орендарями.

 

Це все одно, якби вивідмовилися від ремонту квартири, бо людина, якій ви здаєте одну із кімнат цієїквартири, була категорично проти ремонту.  Думаю, все закінчилося б тим,що ви би просто виселили цього несвідомого орендаря. Чому ми, люди, діємозгідно здорового глузду, а державні чиновники цілком серйозно вдають, що черезнезгоду орендаря можна далі жити в занедбаній не відремонтованій «квартирі»?Думаю, що питання не у глузді, а в певних домовленостях і спільних інтересах,які суперечать цьому здоровому глузду.

 

Крім того, згідноЗакону «Про мисливське господарство та полювання» не менше 20% площімисливських угідь повинні займати відтворювальні ділянки, на якихполювання заборонено. 

 

Тобто створення НПП «Нижньодніпровський» не призведе до припинення діяльності мисливськихгосподарств, про що заявляють мисливці та лісники.  Хоча  це,безумовно, обмежить їх поле діяльності і змусить діяти в рамках закону. Тож недивно, що мисливські організації практично завжди вставляють палки в колеса,заважаючи створенню національних природних парків.

 

Я та ДмитроАндрієвський звернулися до Херсонської обласної державної адміністрації таХерсонського обласного управління лісового та мисливського господарства іззакликом керуватись Законами України та загальнодержавними інтересами і неприв’язувати питання створення НПП «Нижньодніпровський» до питання законностінадання в користування мисливських угідь. А навпаки, в максимально швидкі термінизавершити погодження всіх необхідних документів щодо створення НПП«Нижньодніпровський».

 

Нагадаємо, національнийприродний парк ««Нижньодніпровський» має бути створений відповіднодо Указу Президента.

 

Довідково: Нижня течіяДніпра – унікальний природний об’єкт, про необхідність заповідання якогонеодноразово наголошували відомі науковці. Про це записано в міжнародних угодахта конвенціях, підписаних Україною. Створення національного природного парку вдельті Дніпра призведе до поліпшення іміджу Херсонської області та України,допоможе зберегти унікальну природу,  дозволить створити більше 100робочих місць, створить умови для розвитку  в регіоні науки екологічноїосвіти, екологічного та зеленого туризму.

Останні записи