Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.11.2014, 13:38

У лавах Коаліції може відбутися розкол напередодні місцевих виборів

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Місце універсальної опозиційної сили залишається вільним і зваба посісти його може з’явитися у когось з нинішніх членів Коаліції.

Розуміння того, що сьогодні вкрай важливо працюватив команді, вкрай важливо. І якщо сьогодні Кабмін і коаліція пройдуть через церозуміння - що кожен може мати скільки завгодно амбіцій, але головне вмітипрацювати в команді - тоді все буде добре. Якщо ні, то протестні настрої будутьзростати і у кожного учасника Коаліції з'явиться бажання демонструвати свою позакоаліційністьв дусі опозиції, хоча б емоційно.

За його словами, через те, що вибори до місцевих радвідбудуться осінню 2015 року, а не весною (як це передбачалося останнім часом),деякі учасники Коаліції можуть почати критикувати владу, сподіваючисьнапрацювати додаткові бали.

Тобто є великий шанс, що якщо цей Кабмін працюватимепогано, то для того, щоб виграти місцеві вибори, деякі політичні гравці,особливо якщо їхніх представників у Кабміні не буде, захочуть більш жорсткокритикувати владу і Уряд. І якщо не виходити з Коаліції, то, принаймні,демонструвати себе як опозиціонери.

Додайте до цього репліку Президента про консенсуснийпідхід - коли рішення вважатиметься прийнятим Коаліцією в тому випадку, колийого підтримують всі п’ять фракції Коаліції. А заява однієї фракції в стилі середньовічногорічпосполитівського «Не позволям!» може, незважаючи на достатню кількістьголосів, завалити прийняття закону чи постанови.

Нагадаю, що у попередній Коаліції одна чи двіфракції (групи) постійно відмовлялися голосувати за той чи інший законопроект,але тоді рішення приймалися за допомогою позафракційних.

У даному випадку, такий варіант голосування непередбачається. Враховуючи обидва фактори, можу точно прогнозувати, що вже черезкілька місяців конфігурація Коаліції може бути змінена або через невдачу Уряду,або через передбачуваний популізм деяких коаліціянтів.

Чи це смертельно небезпечно? Ні! В суспільствізавжди є певний відсоток невдоволених громадян і дуже небезпечно, щоб вони сталиприхильниками нинішньої «опозиції» - «Опозиційного блоку».

Щоправда, залишаються позапарламентські опозиційні сили,такі як «Свобода» і «Комуністична партія». Але далеко не кожен незадоволенийПорошенком чи Яценюком готовий буде консолідуватися з Шуфричем, Симоненком чиТягнибоком.

Місце універсальної опозиційної сили залишаєтьсявільним і зваба посісти його може з’явитися у когось з нинішніх членів Коаліції. 

Останні записи