Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.08.2014, 16:01

Янукович вкрав вугілля навколо державних шахт

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Янукович та його команда свого часу провернули авантюру, яка в найближчому майбутньому повністю паралізує вугільну промисловість України - приватизували вугільні пласти навколо працюючих державних шахт в Донбасі.

Янукович та його команда свого часу провернули авантюру,яка в найближчому майбутньому повністю паралізує вугільну промисловість України- приватизували вугільні пласти навколо працюючих державних шахт в Донбасі.

 

Про це дізнався після однієї із зустрічей з шахтарямиДонбасу, де я разом із головоюКонфедерації вільних профспілок України Михайлом Волинцем перебуваю із робочою поїздкою як член комітету повідновленню української державності на Донбасі і в Криму.

 

Як наслідок, щодо згаданої проблеми до мене надійшлозвернення від Державного підприємства «Селидіввугілля», яке залишається одниміз двох підприємств, що й досі в повному обсязі працюють на Донбасі.

 

2012 року Державною службою геології та надр України за заявамитовариств «Шахта «Росія» та «Шахта №1-3 «Новогродівська» (які входять до об’єднанняДержавного підприємства «Селидіввугілля») були надані спеціальні дозволи накористування надрами. Простішими словами пласти вугілля, які знаходятьсянавколо державних шахт, на будівництво і технічне переоснащення яких іздержавного бюджету було спрямовано 635,8 млн. грн., приватизували. Виходить, щошахта належить державі, а вугілля навколо приватне.

 

Як розповіли шахтарі, ділянки надр, надані вказаним товаристваму користування, безпосередньо поєднані гірничими роботами з ділянками надрдержавних шахт.

 

Через це держпідприємство залишилися практично безпідготовлених запасів вугілля, придатних до відпрацювання, а залишкових запасіввистачить максимум до кінця 2015 року за умови видобутку його на рівні існуючихвиробничих потужностей.

 

Як говорить ДП «Селидіввугілля», їхнєпідприємство не стало винятком серед підприємств, які юридично належать додержавного сектору економіки, але фактично знаходилося під контролем режиму Януковича.Відтак, рішення щодо виробничо-господарської діяльності, в тому числі порядкукористування надрами, приймалися поза його межами. Керівництво фактично булопозбавлено можливості впливати на розроблення плану подальшого розвитку.

 

На мою думку та ДП «Селидіввугілля», анулювання спецдозволів накористування надрами, наданих товариствам – це єдиний шлях вирішення проблеми.Проте спроби повернути у державну власність відповідні вугільні ділянки, непринесли результату. У відповідь на звернення ДП «Селидіввугілля» доДержгеонадра  та Держгірпромнагляду останні здійснили у червні-липніпоточного року позапланові перевірки у ТОВ «Шахта «Росія» та ТОВ «Шахта №1-3«Новогродівська», які було проведено формально, та які не вирішують питанняповернення у державне надрокористування запасів вугілля. На даний час проблемаанулювання спецдозволів залишається невирішеною.

 

Звернувся до Прем’єр-міністра України, СБУ та Генпрокуратури з проханням втрутитисяу цю ситуацію, яка загрожує енергетичній безпеці України та є фактом багатомільйонноїкрадіжки у держави.

 

Сьогодні, коли Україна залишилася без газу, поновлення їївуглевидобуваючого потенціалу вкрай важливе і з точки зору безпекиенергетичного комплексу, і з точки зору забезпечення теплом громадян України. 

Останні записи