Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.08.2014, 15:58

Вимагаю у Яценюка, щоб МЗС і Мініфраструктури знайшли спільну мову і п

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

РФ фактично відмовляється від консультацій між Державіаслужбою України і представниками авіаційних властей РФ з питань порушення російськими авіакомпаніями Угоди між Урядами України та РФ про повітряне сполучення та співробітництво у сфері повітряного тран

РФ фактичновідмовляється від консультацій між Державіаслужбою України і представниками авіаційнихвластей РФ з питань порушення російськими авіакомпаніями Угоди між УрядамиУкраїни та РФ про повітряне сполучення та співробітництво у сфері повітряноготранспорту від 12 січня 1994 року.

Про це я дізнавсяіз відповіді на своє звернення щодо вжиття відповідних заходів направлених назастосування санкцій до російських авіакомпаній, які здійснюють рейси до Криму.

Нагадаю, до мененадійшло звернення громадян, які вкрай стурбовані тим, що Eurocontrol(Європейська організація з безпеки повітряної навігації) не застосовує санкційдо російських авіакомпаній, які здійснюють рейси до Криму, тільки лише тому, щоУкраїна цього попросту не вимагає.

Як пояснило Міністерство інфраструктури України, у зв’язку із тим, що РосійськаФедерація не є членом Європейської організації з безпеки аеронавігації (Євроконтроль),застосування з боку Євроконтролю санкцій по відношенню до російськихавіакомпаній не вбачається можливим.

На сьогодні, питаннязастосування санкцій по відношенню до авіакомпаній РФ, що безперестанно тагрубо порушують порядок використання повітряного простору України розглядаєтьсяДержавіаслужбою України у рамках двох процедур: процедури Міжнародноїорганізації цивільної авіації (ІКАО) та процедури, передбаченої двосторонньоюміжурядовою угодою про повітряне сполучення.

Наразі Україноюне завершений переговорний процес з Російською Федерацією з питань врегулюванняситуації з аеронавігаційним обслуговуванням у повітряному просторі надтериторією анексованої РФ АР Крим. Проведено два раунди неформальнихконсультацій. Незабаром планується проведення третього раунду консультацій зцього питання у Парижі, однак пропозиції щодо конкретної дати з боку ІКАО досіне надходили.

На сьогодніпитання застосування санкцій до російських авіакомпаній можливо швидко порушитилише у рамках двосторонньої угоди між Урядами України та РФ про повітряне сполученнята співробітництво у сфері повітряного транспорту від 12 січня 1994 року. У зв’язкуіз очевидними численними фактами порушення зі сторони російських авіакомпанійпорядку використання повітряного простору України, Державіаслужбою України булорозроблено проект листа на адресу керівництва Федерального агентства повітряноготранспорту РФ з вимогою якомога скоріше припинити такі порушення. В іншомувипадку Державіаслужба України залишає за собою право на підставі пункту 1 ст. 6Угоди скасувати дозволи на виконання регулярних польотів в/з аеропортівУкраїни. Видані авіакомпаніями РФ.

За результатамипогодження зазначеного проекту листа із Міністерством закордонних справУкраїни, Державіаслужбу поінформовано про позицію МЗС, яке вважає доцільнимпровести невідкладні консультації з представниками авіаційних властей РФ зпитань порушення російськими авіакомпаніями положень ст. 8 Угоди. Водночас, МЗСУкраїни акцентує увагу на змісті ноти МЗС РФ від 02.07.2014 року, відповідно доякої РФ фактично відмовляється від таких консультацій.

Станом насьогодні, до російських авіакомпаній-порушників застосовано фінансові санкції увигляді штрафів. Зокрема виписано 181 постанову про накладання штрафів заправопорушення у галузі цивільної авіації на загальну суму 24 млн. 616 тис. грн.

Я звернувся до Прем’єр-міністраУкраїни з тим, що Мініфраструктури і МЗС мають неузгоджену позицію дії щодосистемних порушень російськими авіакомпаніями українського авіапростору бездозволу України. У зв’язку із цим, прошу його створити робочу групу щодо цього питанняі виробити позицію держави, яка би дієво протистояла незаконним діям РФ. Абоприсвятити цьому питанню частину одного із засідань Кабміну. У всіх випадкахпрошу це зробити за моєї участі, або за моєї присутності. 

Останні записи