Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.06.2014, 10:55

Надання запитуваної громадянами інформації в електронному вигляді може

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Скоро надання держустановами запитуваної громадянами інформації в електронному вигляді, а не на паперових носіях, може стати законним.

Скоро наданнядержустановами запитуваної громадянами інформації в електронному вигляді, а нена паперових носіях, може стати законним.

 

Зметою уникнення витрат на друк та використання паперових носіїв і продукції,Держінформнауки України ініціювало внесення змін до Закону України «Прозвернення громадян» щодо електронного звернення.

 

Такувідповідь отримав на своє звернення до Прем’єр-міністра України щодопереведення діловодства України на електронні носії, щоб уникнути витрат наксерокопіювання. 

 

Якщоінформацію можна буде отримати в електронному вигляді, і якщо вся інформаціябуде переведена і зберігатиметься в електронному вигляді, тоді можна вимагатинаступного кроку - зробити цю інформацію відкритою. Я вже так давно роблю іззверненнями громадян до мене та відповідями на запитувану інформацію – вони всіу відкритому доступі і розміщені на моєму сайті. Запровадження цієї системи назагальнодержавному рівні додало б зручності не лише громадянам, яким би більшене довелося платити податок за отримання запитуваної інформації на папері, нелише самим установам, але й сприяло б довірі до влади, у якої не було бсекретів від народу.

 

Яя повідомляв раніше, Держкомтелерадіо України погодилися зі мною, що чинніграничні витрати на копіювання або друк документів, що надаються за запитом наінформацію, є завищеними і можуть бути переглянуті у бік зменшення. Граничниминормами витрат на копіювання або друк копій документів формату А4 є не більшеніж 0,1-0,5% розміру мінімальної заробітної плати. Наразі ДержкомтелерадіоУкраїни опрацьовується фінансово-економічне обґрунтування можливості зменшенняграничних норм витрат на копіювання або друк документів, що надаються зазапитом розпорядником інформації.

 

Нагадаю,до мене надійшло звернення Громадської організації «Взаємодія» зі скаргою нате, що більшість органів державної влади встановила максимально граничнийрозмір норм витрат за копіювання або друк документів, що надаються за запитомна інформацію.

Організація, яка звернулася до мене, тільки за те, щоб ознайомитися з актамидвох перевірок та додатками до них, які розміщені на 4088 сторінках, маєзаплатити 4 тис 688 грн. Ціна за один листок складає близько 1 грн. 15 коп. Аякби ксерокс документів робили за собівартістю - 20 коп./листок, то ГО требабуло б заплатити лише 1000 грн., що суттєво відрізняється від суми у майже 5тис. грн. У середньому по Україні вартість послуги, які надаються приватнимпідприємцям за чорно-біле копіювання документів складає 40-50 копійок, якавключає в себе і собівартість і прибуток. Отже виходить, що державні органивлади з кожної сторінки ксерокопії забирають собі незаконно 80 коп. 

 

Останні записи