Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.06.2014, 10:27

Нардепи повинні мати можливість піти на війну

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Зареєстрував у Парламенті законопроект № 4977 «Про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо проходження військової служби народним депутатом під час оголошення військового стану)».

Зареєстрував уПарламенті законопроект № 4977 «Про внесення змін до Закону України «Про статуснародного депутата України» (щодо проходження військової служби народнимдепутатом під час оголошення військового стану)».

 

Згідно чинногоЗакону України «Про статус народного депутата України» народний депутат Українине має права суміщати депутатський мандат з іншими видами діяльності, а самеодночасно бути на державній службі. Згідно чинного Закону України «Провійськовий обов'язок і військову службу» військова служба прирівнюється достажу державної служби.

 

Народний депутат,згідно Закону, не має права одночасно виконувати обов’язки народного депутатата проходити військову службу. В мирний час дане обмеження не створює значнихускладнень. Однак під час введення військового стану, проведення бойових дій натериторії України та загрози національної безпеки держави накладені згіднозаконодавства України обмеження не дозволяють народному депутату захищати ріднуБатьківщину у лавах збройних сил України від зовнішнього та/або внутрішньоговорога. Як на мене, це не правильно. Я готовий, як і багато моїх колег, взятидо рук зброю вразі такої потреби. Саме тому, я вирішив зняти законодавчеобмеження на право, яким володіють мало не всі, окрім народних депутатів. Нехотілося б, щоб депутати були патріотами лише на словах. Тим паче, що під часвійськового стану діяльність Парламенту фактично обмежена і вся повнота владипереходить до головнокомандуючого. Крім того, бойовий досвід багатьох із нас іособистий приклад могли б виявитися корисним під час бойових дій.

 

Даним проектомвносяться зміни до Закону України «Про статус народного депутата України». ПроектомЗакону передбачено, що у випадку введення військового стану в Україні або вокремих її місцевостях народний депутат має право виконувати військовийобов’язок та проходити військову службу у Збройних Силах України відповідно доЗакону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

 

Останні записи