Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2014, 15:50

Підготував зміни у пам’яткоохоронне законодавство

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Зареєстрував законопроект №4634 «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо обліку об’єктів культурної спадщини.

Зареєстрував законопроект№4634 «Про внесення змін доЗакону України «Про охорону культурної спадщини» щодо обліку об’єктівкультурної спадщини.

 

На сьогодні ЗаконУкраїни «Про охорону культурної спадщини» визначає облік об’єктів культурноїспадщини лише в загальних формах. До сьогодні це передбачало існування низкипідзаконних нормативно-правових актів, якими деталізувався процес виявлення таобліку пам’яток, або вилучення пам’яток з Державного реєстру нерухомих пам’ятокУкраїни.

 

Відповідна пам’яткоохороннанормативна документація була розроблена в різні часи без існування єдиногобачення принципів охорони пам’яток. Певні питання або були внормовані невдало,або взагалі не внормовувалися. Це призвело до повної непрозорості щодовиявлення, обліку, визначення предмету охорони пам’яток, а особливо – стосовновилучення пам’яток з Реєстру. Таким чином, існування вимог Закону у виглядінорм непрямої дії призвело до катастрофічної ситуації у сфері обліку культурноїспадщини та

створило умовидля корупції.

 

Відтак, законопроектомпропонується: детально визначити у Законі порядок виявлення, обліку тадержавної реєстрації об’єктів культурної спадщини, врахувавши статті 2, 13-16,19 чинного Закону; врегулювати «виявлення об’єктів» у окремому розділі ІІІ, що дозволить,окрім встановлення порядку виявлення та обліку об’єктів, описати і правовийстатус щойно виявлених об’єктів культурної спадщини. А це полегшить роботу зЗаконом і чітко розмежує правовий статус пам’ятки і правовий статус щойновиявленого об’єкта; зробить максимально публічним процес вилучення пам’яток з Реєструта з’ясування причин втрати пам’яткою предмету охорони.

 

Попереднєзаконодавство спеціально створювало ситуацію, в якій влада могла маніпулювативключенням/виключенням пам’яток із Реєстру. Припустимо, незаслужено надатибудинку статус пам’ятки, взяти хабар і відмовитися від статусу. Або на вимогубагатого замовника за відповідну плату позбавити той чи інший об’єкт статусу,щоб дати можливість його зруйнувати, добудувати чи перебудувати. Тепер,сподіваюся, це буде не можливо. 

Останні записи