Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.04.2014, 12:04

Кабмін має скасував "податок на доступ до інформації"

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Більшість органів державної влади встановила максимально граничний розмір норм витрат за копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію – 1,15 грн.

Більшість органівдержавної влади встановила максимально граничний розмір норм витрат закопіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію – 1,15грн.

 

З відповідноюскаргою на діяльність державних органів влади мене звернулася Громадськаорганізація «Взаємодія».

 

Граничниминормами  витрат на копіювання або друккопій документів формату А4 є не більше ніж 0,1% розмірів мінімальноїзаробітної плати. Однак більшість органів державної влади встановили саме 0,1%розміру мінімальної заробітної плати – близько 1,15 грн. за копію одного листка.На думку громадської організації, такий розмір відшкодування витрат є необґрунтовановеликий, адже більшість громадських діячів та  громадських об’єднань існують за власні кошти.

 

Вартість ксерокопіюваннянібито незначна проблема, не варта значної державної уваги, в той час колиперед країною стоять значно важливіші завдання. Але уявіть собі, організація,яка до мене звернулася, тільки за те, щоб ознайомитися з актами двох перевірокта додатками до них, які розміщені на 4088 сторінках, має заплатити 4 тис 688грн. А це означає, що ціна за один листок складає близько 1 грн. 15 коп. А якбиксерокс документів робили за собівартістю - 20 коп./листок, то ГО треба було б заплатитилише 1000 грн., що суттєво відрізняється від суми у майже 5 тис. грн.

 

У середньому поУкраїні вартість послуги, які надаються приватним підприємцям за чорно-біле копіюваннядокументів складає 40-50 копійок, яка включає в себе і собівартість і прибуток.

 

Отже виходить, щодержавні органи влади з кожної сторінки ксерокопії забирають собі незаконно 80коп.. І забирають вони ці гроші із кишень громадян та громадських організацій, тоді,коли вони хочуть отримати доступ до публічної інформації, яка повиннанадаватися безкоштовно. Чи не означає це, що більшість ГО відмовиться отриматинеобхідну інформацію, тільки тому, що в них не буде на це грошей. От і виходить,що держустанови обкладають активістів і громадян своєрідним «податком наінформацію», який повинен бути скасований.

 

Саме тому я звернувсядо Прем’єр-міністра України А. Яценюка з проханням почати програму переведенняділоводства України на електронні носії, щоб уникнути витрат наксерокопіювання. А  поки цього несталося, вжити заходів реагування, щоб ціни на ксерокопіювання документів за запитуваноюінформацією у держустановах були у межах собівартості. Але не вище ніж у комерційнихструктурах. 

Останні записи