Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2014, 13:55

Місто-пам’ятку (Нову Каховку) забудовують висотками всупереч забороні

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

В історичному центрі міста Нова Каховка, яке є пам’яткою містобудування всупереч пам’яткоохоронному законодавству ведеться будівництво двох високоповерхових житлових будинків - на вул. Леніна, 5 та 46.

В історичному центрі міста Нова Каховка,яке є пам’яткою містобудування всупереч пам’яткоохоронному законодавствуведеться будівництво двох високоповерхових житлових будинків - на вул. Леніна, 5та 46.

 

До мене надійшло звернення Новокаховськоїспілки охорони культурної спадщини з проханням не допустити знищенняісторичного центру Нової Каховки.

 

НоваКаховка - одне з 3-ох міст у світі, яке побудоване виключно за попереднім генпланом,і звісно, є пам'яткою містобудування, єдиною такого типу на пострадянськомупросторі.

 

За словами пам’яткоохоронців, новобудоване оформлена належним чином: при прийнятті рішення щодо місця будівництва булипроігноровані питання розміщення його в історичній частині міста, де забороненебудь-яке будівництво, оскільки з 1950 року центральна частина Нової Каховки віднесенадо нововиявлених пам’яток архітектури і містобудування. Є припущення, що длязатвердження документації забудовником були надані недостовірні дані. Не булипроведені громадські слухання з реконструкції кварталів тощо.

 

Крім того, за словами спеціалістів,новобудова  зведена з порушенням будівнихнорм: в ній немає ліфтів та не дотримано протипожежні норми.

 

Звернувся до Державноїархітектурно-будівельної інспекції України з проханням перевіритидостовірність даних, поданих забудовником у декларації; відповідність вихіднихданих і проекту будівництва вимогам пам’яткоохоронного законодавства; наявністьобов’язкової експертизи Державної архітектурно-будівельної інспекції України.А також до Мінкульту з проханням безвідкладно втрутитися у ситуацію і сприятизбереженню історичного центру м. Нова Каховка і створити комісію, на якій з’ясуватичи надавав Мінкульт відповідні дозволи.

Останні записи