Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2014, 14:20

Звернувся до Яценюка з проханням обмежити ввезення вугілля із Росії до

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Звернувся до Прем’єр-міністра України А. Яценюка з пропозицією прийняти постанову Кабміну щодо обмеження ввезення вугілля із Росії до України.

Звернувся до Прем’єр-міністраУкраїни А. Яценюка з пропозицією прийняти постанову Кабміну щодо обмеженняввезення вугілля із Росії до України.

 

У 2012 році зРосії в Україну було завезено 14,2 млн. тон вугілля, у 2013 (при певних обмеженнях)– 11,2 млн. тон. І це в той час, коли на українському ринку є профіцит(надлишки) вугілля - 7 млн. тон. Тож виходить, що ми годуємо не українських, аросійських і казахських шахтарів.

 

Для полегшення реалізаціїросійського вугілля в Україні, за домовленістю Януковича «Укразалізниця» зменшилатарифи для перевезення російського вугілля територією України, хоча дляперевезення українського вугілля по території України тарифи збільшились. Таксамо збільшилися тарифи для перевезення російського вугілля і в Росії.  

 

Ще однієюпроблемою знищення вугільної промисловості України є продаж українських шахтросійським бізнесменам. Як приклад, у Ростові всі продані російському бізнесу шахтиДонецького вугільного басейну закриті, крім тих, які свого часу купивукраїнський бізнес - вони продовжують працювати.

 

Саме тому я прошуА.Яценюка також накласти мораторій на продаж укршахт російським інвесторам.

 

У 2014 роцінаступним кроком до знищення вугільної промисловості стало зменшення бюджетногофінансування вугільної галузі на 1 млрд.100 млн. грн. в тому числі повневиключення рядка «на капітальне будівництво», охорону праці тареструктуризацію. Непродумано скорочуючи фінансування цієї галузі, ми можемо спровокуватипогіршення соціальних та життєвих стандартів робочого класу Донецької та Луганськоїобластей. Адже специфіка шахтарських міст така, що там практично немає іншихпідприємств. Тому зупинка шахт обертається трагедією для шахтарських родин, екологічної,економічної і соціальної сфери для всього регіону. При стримуванні роботиукраїнських шахт виникає велика загроза не тільки скорочення зарплати, але йвідправлення шахтарів у безоплатні відпустки. А враховуючи те, як зараз Росіяпроводить свою експансію у східних регіонах України, поспішне скороченнябюджетних видатків - це подарунок Путіну, адже Україна потім ніяк не збалансуєситуацію в Донбасі.

 

Зауважу, що Українамає запас вугілля на 400 років. Якщо подивитися у структурі на запасиенергоносіїв у державі, то нафта і газ не дотягують і до 5%, а запаси вугілля уцій структурі складають 95%. В Україні збереглися 140 шахт, де працює 270 тис.робітників. На цю галузь зав’язано інші структурні підрозділи і вона є фундантомдля всієї промисловості України.

 

Нагадаю, сьогодніпід час виступу у Парламенті Прем’єр-міністр України А. Яценюк повідомив, що фінансуванняукраїнської вугільної галузі залишиться майже на тому ж рівні, що й минулогороку, що складає – 80 тис. грн. в рік на кожного шахтаря. Тож, як зазначив А. Яценюк,якби всі державні шахти були закриті – це дало б можливість кожному шахтарю, невиходячи на роботу, отримувати щороку 80 тис. грн..

 

Останні записи