Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.02.2014, 10:22

За подвійне громадянство треба ввести кримінальну відповідальність

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону № 4116 від 7 лютого 2014 р. про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за не повідомлення громадянином України про набуття іноземного громадянства.

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону № 4116 від 7 лютого2014 р. про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальностіза не повідомлення громадянином України про набуття іноземного громадянства.

Авторами законопроектує я та мої колеги народні депутати України від фракції «Батьківщина»: ЛеонідЄмець і Андрій Павловський.

Нещодавній скандалз можливим подвійним громадянством деяких високопосадовців: М. Азарова, А. Клюєвата інших, а також інформація про те, що чимало громадян в певних регіонах окрімукраїнських паспортів мають ще й російські чи румунські, створюють проблему подвійногогромадянства надзвичайно актуальною. Уявіть собі, високопосадовці, які маютьдоступ до державної таємниці, які керують країною є не громадянами України, агромадянами іншої держави. Не є громадянами України, бо українська Конституціяне допускає, щоб громадянин України був ще й громадянином іншої країни. Але проблемав тому, що заборона подвійного громадянства проголошена в Конституції, алежодної відповідальності за подвійне громадянство не передбачено. І ми цюситуацію вирішили виправити.

У статті 4 КонституціїУкраїни зазначено: « В Україні існуєєдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства Українивизначаються законом». У статті 2 Закону України « Про громадянство України» передбачено принципєдиного громадянства.

Даний законопроект підготовленийз метою підвищення рівня національної безпеки та збереження суверенітетуУкраїни, недопущення впливу іноземних держав на внутрішню та зовнішню політикуУкраїни, збереження державної таємниці.

Вказаним проектом Законувносяться зміни до Кримінального Кодексу України, додається додаткова стаття, вякій передбачено покарання у вигляді позбавлення волі громадянина України увипадку порушення нимобов’язку щодо повідомлення про набуття іноземного громадянства.

В залежності від міри зловживанняподвійним громадянством, передбачено штраф в розміріста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або позбавлення воліна строк від трьох до десяти років. Прийняттяцього законопроекту дозволить зменшити кількість осіб, які мають подвійнегромадянство. Найменша міра відповідальності передбачається для рядовихгромадян, які, маючи незаконне подвійне громадянство, не користуються своїмголосом на виборах. А найбільша - для чиновників, які мають доступ до державноїтаємниці.

Останні записи