Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2013, 15:30

Янукович помстився закордонним українцям за підтримку Євромайдану

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Зростання видатків пов’язаних із галуззю культури відбувається значно повільніше, ніж загалом зростання бюджету. Цього року різниця складає 16,5%. Це ледве покриває плановану інфляцію.

Зростання видатківпов’язаних із галуззю культури відбувається значно повільніше, ніж загаломзростання бюджету. Цього року різниця складає 16,5%. Це ледве покриваєплановану інфляцію.

 

Двігодини знайомства з Держбюджетом, не дають можливості оцінити його повністю.Але це зроблять за мене економісти. Я ж особисто звертаю увагу на те, щостосується моєї роботи, точніше, моєї сфери відповідальності – культури.

 

Поточнівитрати культури (зарплати, комунальні послуги тощо) зростають так само, як і вінших галузях, тому звернемо увагу на більш важливий аспект – бюджет розвитку.Тобто, бюджет того нового, що можна створити в культурі. Так от, він удвічіменший, ніж у 2012 році. Та й з тих 56 млн. грн., які передбачені, реальнимфінансовим ресурсом забезпечені лише 7 млн. грн., а інші 49 млн. грн.. бібліотеки,музеї, заповідники повинні будуть заробити самі. Єдиний спосіб, як це реальноможна зробити - це здати бібліотеки під борделі, заповідники під дачі можновладцям,а музеї просто можуть продати найцінніші експонати. Отакі ідеї закладені вбюджеті Януковича-Азарова. Тому, безумовно, той, хто його підтримає – злочинець.

 

Требазвернути увагу на окремі програми, по яких реально передбачено зменшенняфінансування.

 

Припустімо,суттєво зменшується підтримка творчо обдарованих дітей та молоді, регіональнихкультурних ініціатив та аматорського мистецтва, поповнення експозиції музеїв тарепертуарів театрів, забезпечення розвитку та застосування української мови. В2012 році на це виділили 87,1 млн. грн., в 2013 – 34,1 млн. грн., а нанаступний рік заплановано лише – 21,2 млн. грн.

 

Застаттею бібліотечна та музейна справа, виставкова діяльність, здійсненнякультурно-інформаційної та культурно-просвітницької діяльності сума та сама,навіть інфляція не врахована, практично на тому ж рівні – 300 млн. грн.Фінансова підтримка друкованих періодичних видань культурологічногонапрямку на тому ж рівні, але реально зменшуються видатки на газети моваминацменшин. Тобто, розвиватимуться лише російськомовні видання.

 

Дляшанувальників українського кіно повідомлю, що замість передбачених на створенняі розповсюдження національних фільмів в цьому році зі 145,1 млн. грн. нанаступний рік передбачено - 113,9 млн. грн. Вдвічі зменшили підтримкуНаціональної спілки кінематографістів. Було 5,5 млн. грн., а стало 2,9 млн.грн.. Та що там! Гранти Президента молодим діячам мистецтва в галузікінематографії й ті теж зрізали удвічі.

 

Крімтого, вдвічі зменшили суму на пошук і впорядкування поховань жертв війни таполітичних репресій.

 

«Відкусили»й від таких статей, як заходи з відтворення культури нацменшин, заходиУкраїнської Всесвітньо Координаційної Ради, заходи з реалізації Європейськоїхартії регіональних мов або мов меншин, заходи щодо встановлення культурнихзв’язків із українською діаспорою, заходи щодо зміцнення зв’язку закордоннихукраїнців з Україною та забезпечення міжнародної діяльності у сфері міжнароднихвідносин. У 2011 році було виділено 8,7 млн. грн., у 2012 – 2,7 млн. грн., у2013 - 3,3 млн. грн., а на наступний заплановано -1,6 млн. грн..

 

Тожтема, якою так козиряла влада – здулася. Хай нацменшини виживають хто, якзможе?! А що стосується закордонних українців, то це, мабуть, плата запідтримку Євромайдану.

Останні записи