Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.11.2013, 16:42

Поки Будівлю іподрому виборюють у судах, вона руйнується

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Поки тривають судові спори щодо того, кому належить «Будівля Іподрому» на вул. Суворова,9 у м. Києві, пам’ятка архітектури руйнується, бо за нею ніхто не доглядає.

Поки триваютьсудові спори щодо того, кому належить «Будівля Іподрому» на вул. Суворова,9 ум. Києві, пам’ятка архітектури руйнується, бо за нею ніхто не доглядає.

 

На початку 2013 рокуя отримав від КМДА лист на своє звернення, у якому йшлося про те, що київськавлада планує повернути пам’ятку «Будівлю іподрому» до комунальної власності м.Києва, адже на даний час будівля знаходиться на балансі Національної академіїаграрних наук України і належить державі. На жаль, на цій обіцянці історія зпорятунку історичної будівлі закінчилася і перейшла у формат віртуальноїборотьби за будівлю, яка немає нічого спільного з рятувальними діями щодопам’ятки, а є банальною боротьбою за майно.

 

Як з’ясувалося учерговій відповіді на моє звернення, наразі питання володіння зазначеноюбудівлею вирішується у судах. До 2010 року в ній функціонувала Президія НААНУкраїни. Однак у 2010 році між Академією та користувачем будівлі Українськоюкорпоративно-державною корпорацією по агропромисловому будівництву«Украгропромбуд» виник спір щодо права володіння та користування вказаноюбудівлею. Результатом цього спору стали 10 судових справ. Через те, що розглядсудових справ ще триває, питання володіння Будівлею іподрому досі не вирішено.

 

Але Корпорація,не визнаючи право господарського відання будівлею за Академією, зайняла приміщенняБудівлі іподрому шляхом рейдерського захоплення та не допускає до ньогопредставників академії.

 

З дверей будівлізняті ручки, двері зачинено, охорона на вході уникає будь-якого спілкування. Будівляпустує і за останні дві зими дуже занепала і почала руйнуватися по всьомуфасаду пам’ятки. З карнизів відпадає цегла, грибок поширився настільки, щовідшаровуються і відпадають шматки штукатурки. З тильної сторони будинку підфундаментом провалля, куди збігає вода від дощів і талого снігу. 

 

Це унікальнабудівля, аналогів якій немає. Чи може влада врятувати її? Безумовно. Адже самаж будівля несе на собі ознаки багатьох злочинів щодо неналежного ставлення до неїяк до пам'ятки. Ці ознаки й дають можливість відправити за ґрати її руйнівників.Але наразі відбувається лише імітація захисту пам'ятки, мета якої простопередати споруду корпорації і дозволити їй знищити пам’ятку для новогобудівництва на дорогій печерській землі. Принаймні таке враження складається.

 

Як відомо,"Будівля іподрому" перебуває в Переліку пам'яток культурної спадщини,що не підлягають приватизації, як пам’ятка архітектури та містобудування під№54.

 

Головна будівляіподрому була побудований в стилі ренесанс в 1915-1916 роках архітектором В.Риковим, скульптурне оформлення Ф. Балавенського. Споруда дуже схоже на палац.Криті трибуни в два поверхи, що вміщали більше чотирьох тисяч чоловік,витягувалися на 125 метрів. У приміщенні були ресторан і буфет. Печерськийіподромом вважався одним з кращих місць розваг у Києві.

 

Іподром діяв до1964 року. А в 1969 році на південній околиці Києва був побудований новийіподром. Територія скакового поля старого іподрому зараз забудована житловимибудинками.

Останні записи