Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.11.2013, 14:17

Руйнувати пам’ятки стане "собі дорожче"

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Пропонуємо ввести законодавчі обмеження будівництва на території історико-культурних заповідників, встановивши ліміт поверховості нового будівництва та заборонити нове будівництво на території буферних (охоронюваних) зон об’єктів включених до Списку об’єкт

Пропонуємо ввести законодавчі обмеження будівництва на території історико-культурнихзаповідників, встановивши ліміт поверховості нового будівництва та заборонитинове будівництво на території буферних (охоронюваних) зон об’єктів включених доСписку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО в Україні.

 

Про це йдеться узареєстрованому в Парламенті законопроекті №3613 про внесення змін до деяких законівУкраїни щодо збереження об'єктів культурної спадщини. Ініціаторами проекту є народнідепутати Д. Андрієвський, я, О.Нечаєв та Р.Марцінків.

 

На жаль, в нинішньомузаконодавстві до цього часу існують шпарини, які дають можливість місцевимвладам дозволяти забудовникам нищити історичне середовище. Тому, щоб такихможливостей у місцевих влад не було, необхідно закрити ці шпарини назаконодавчому рівні. Я переконаний, що захист культурної спадщини – це справазагальнодержавна, тому, як і в більшості цивілізованих країн, права забудовниківмають бути на історичних територіях обмежені. Зрештою, як і права місцевих рад,в частині видання дозволів на будівельні роботи в історичному ареалі міст.

 

До існуючого Законупропонується додати пункти щодо заборонинадання у користування, передачу в оренду або у власність земельних ділянок унаселених пунктах,  занесених до Спискуісторичних населених місць України, в межах визначених історичних ареалів уразі відсутності історико-архітектурного опорного плану. А також пункт щодо наданняземлі для будівництва у межах охоронних (буферних) зон об’єктів, включених до Спискуоб’єктів світової спадщини ЮНЕСКО в Україні.

 

Крім цього, відповіднодо запропонованого законопроекту, в охоронних зонах об’єктів, які захищені ЮНЕСКО,забороняється будь-яке будівництво, окрім будівництва інженерних мереж такомунікацій, необхідних для історико-культурних заповідників.

 

Я як депутат Київрадидвох скликань боровся з провладною більшістю, яка легковажно роздавала підзабудову унікальні ділянки в історичному ареалі, руйнуючи історичне середовище.Тепер я разом зі своїми колегами в цьому та інших законах намагаюся зробити всеможливе, щоб забудова історичних центрів та буферних зон була неможливою впринципі. Цей законопроект один з кроків на цьому шляху.

 

Відсутність законодавчих вимог щодо висотності забудови в межахісторико-культурних заповідників призводить до забудови зазначених територійбез урахування їх історичного вигляду і, як наслідок, - руйнування цілісних історико-архітектурнихансамблів. Тому даним законопроектом пропонується приреконструкції та реставрації будівель, навіть якщо вони не є пам’ятками, зобов’язатизберігати їх висотність, зовнішній вигляд та інші суттєві елементи будівель.

 

Реконструкція будівель на території охоронних (буферних)зон об’єктів, включених до Спискуоб’єктів світової спадщини ЮНЕСКО в Україні, відповідно до законопроекту, дозволяєтьсялише за погодженням цього питання з центральним органом виконавчої влади, щореалізує державну політику в сфері охорони культурної спадщини, і лише напідставі висновку органів, що забезпечують дотримання режимуісторико-культурної заповідної території, за умови не перевищення історичноскладеної висотності забудови.

Також органамохорони культурної спадщини доручається до 1 липня 2014 року створити єдинийреєстр охоронних договорів пам’яток архітектури  та забезпечити до нього публічний доступ.

 

Чинним законодавством передбачена кримінальна відповідальність заруйнування пам’яток архітектури, проте відсутність відповідальності власниківта користувачів цих пам`яток за стан їх збереження стає причиною навмисногодоведення історичних будівель до аварійного стану з метою їх подальшого знесеннята нового будівництва на місті аварійних споруд. Тому крім обмежень будівництва,нашим законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України,передбачивши відповідальність не тільки за умисне пошкодження, знищення аборуйнування об’єктів культурної спадщини, яке не завжди можна юридично довести, алеі за бездіяльність, внаслідок якої відбувається знищення зазначених об’єктів.

 

Також законопроектомпередбачається в Кодексі України про адміністративні правопорушення збільшеннярозміру штрафів за порушення вимог законодавства про охорону культурноїспадщини в 10 разів (встановлюються штрафи від 8,5 до 34 тис. грн.).

Останні записи