Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.10.2013, 09:42

У Житомирі могилу віддали під забудову

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Об’єкт культурної спадщини № 4051 «Могила учасників національно-визвольних змагань М.Сціборського та О.Сеника» віддали під забудову.

Об’єкткультурної спадщини № 4051 «Могила учасників національно-визвольних змаганьМ.Сціборського та О.Сеника» віддали під забудову.

Громадавиступає проти такого плану влади, а тому намагалася врятувати могилу шляхом наданняоб’єктові статусу пам’ятки місцевого значення. Проте жодні звернення громади незнайшли підтримки з боку влади. Саме тому, громада м. Житомир звернулася мене зпроханням допомогти.

Оскільки могила знаходиться в стані руйнування:дерев’яний хрест підгнив та похилився, намогильна плита потьмяніла, написипрочитати неможливо, підмурівок руйнується, то громада просила у Виконавчогокомітету Житомирської міської ради дозволу на впорядкування та реконструкціюмогили М.Сціборського та О.Сеника. Однак всі прохання та намагання розбивалисьв бюрократичну стіну байдужості.

Засловами житомирян, громадянам забороняли вільно відвідувати могилу через те, щоце, ніби, поховання окупаційного режиму і там поховані ворожі нашій владі люди,фашисти. В кінці 2012 року Виконком Житомміськради заборонив проведення будь-якихдій щодо приведення могили до належного вигляду та її реконструкції. А згодомбуло прийнято рішення про передачу земельної ділянки під будівництво.

07грудня 2012 року Житомирська міська рада прийняла рішення № 472 «Про вилучення,припинення, надання права користування земельними ділянками юридичним іфізичним особам, внесення змін до рішень міської ради», де в додатку № 2 виділеноземлю в постійне користування Свято-Преображенському соборові Житомирської єпархіїУкраїнської Православної церкви МП для будівництва та обслуговування будівельгромадських та релігійних організацій за адресою: вул. Перемоги, . Житомир.

Як на мене,всі дії влади вказують на порушення норм чинного законодавства України щодоутримання та збереження об’єкта, внесеного до Реєстру щойно виявлених тановозбудованих пам’яток історії та монументального мистецтва. На жаль, як уКиєві та і по всій Україні, інтереси забудовників влада ставлять вище, ніжінтереси збереження культурної спадщини.

Звернувсядо міського голови Житомира з проханням надати доручення відповідним службамтерміново вирішити питання щодо скасування рішення міської ради від 07.12.2012р. № 472 «Про вилучення, припинення, надання права користування земельнимиділянками юридичним і фізичним особам, внесення змін до рішень міської ради» вчастині виділення земельної ділянки в постійне користування Житомирськійєпархії Української Православної церкви в особі Свято-Преображенського соборуУкраїнської Православної церкви для будівництва та обслуговування будівельгромадських та релігійних організацій за адресою вул. Перемоги, . Житомир або внестивідповідні чинному законодавству зміни до нього з виділенням об’єкта похованняіз загальної земельної ділянки для забезпечення безперешкодного доступу громадита здійснення належного догляду за ним.  А також вжити належних заходівщодо надання об’єктові, внесеному до Реєстру щойно виявлених та новозбудованихпам’яток історії та монументального мистецтва № 4051 «Могила учасниківнаціонально-визвольних змагань М.Сціборського та О.Сеника», статусу пам’яткимісцевого значення.

Наразі об’єкткультурної спадщини № 4051 «Могила учасників національно-визвольних змаганьМ.Сціборського та О.Сеника» внесений до Реєстру щойно виявлених тановозбудованих пам’яток історії та монументального мистецтва відповідно донаказу Управління культури Житомирської ОДА № 31 від 25.03.2005 року. 

Останні записи