Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.10.2013, 18:03

Опозиціонери підготували зміни до Регламенту, які зменшать парламентсь

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Обурений несвоєчасним розглядом законопроектів у ВРУ, тому зареєстрував у Парламенті проект Закону України №3472 «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо обов’язковості включення в порядок денний сесії проектів законів, постанов та інш

Обурений несвоєчаснимрозглядом законопроектів у ВРУ, тому зареєстрував у Парламенті проект Закону України №3472 «Провнесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо обов’язковостівключення в порядок денний сесіїпроектівзаконів, постанов та інших актів Верховної Ради, поданих народними депутатами)».

 

Ініціаторами законопроекту є народні депутати України фракції «Батьківщина»я та Андрій Павловський.

 

В Україні не тільки вибіркове правосуддя, вибірковезастосування законів, але й вибіркове внесення законопроектів на розгляд ВРУ. Деякімої законопроекти внесені ще за позаминулої сесії, до цього часу не розглянуті,хоча вже третя сесія ВРУ.

 

Фактичний порядок роботи ВРУ щодо проходження процедури розгляду іприйняття проектів законів, постанов та інших актів ВерховноїРади, поданих народними депутатами, не гарантує того, що зазначені ініціативипотраплять на розгляд депутатів в сесійну залу, навіть тоді, коли вонивідповідним чином оформлені, зареєстровані та не є відхиленими.

 

Значна кількість законопроектів постійно переноситьсяз порядку денного поточної сесії на наступну і потім знову відкладаються. А рядзаконопроектів можуть взагалі не потрапити в порядок денний сесії. Таким чином законодавчіініціативи актуальні і необхідні для громади, відкладаються у довгий ящик, чимнаноситься удар по суспільству.

 

Більше того, такий стан речей не відповідаєзакріпленим в Конституції України принципам демократії та представницькогопарламентаризму.

 

Як каже мій колега А.Павловський, у той же часініціативи регіоналів, навіть коли вони «провалюються» при першому голосуванні,реєструються під іншими номерами і знову вносяться до сесійної зали – це відвертакорупція, яка через прогалину в регламенті дає можливість ігнорувати владі тірішення, в яких вони не зацікавлені, і «протягувати» свої законопроекти.

 

Даним  законопроектомпропонується усунути зазначені прогалини в роботі Верховної Ради України, тагарантувати обов’язковість розгляду в сесійній залі всіх проектівзаконів, постанов та інших актів Верховної Ради, поданих народними депутатамине пізніше наступної чергової сесії.   

 

Останні записи