Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.10.2013, 10:18

Чи доведеться українським школярам за кордоном знову платити за безкош

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У Міністерстві освіти визнали, що фінансування загальноосвітнього навчального закладу «Міжнародна українська школа», де отримують освіту діти українських мігрантів, була профінансована у 2013 році лише на 46,4% від потреби (в обсязі 2,05 млн. грн.).

Міжнародна українська школа (МУШ) є державним навчальнимзакладом, навчання в якому ведеться безкоштовно за рахунок Державного бюджету. Відповіднодо положення про організацію навчально-виховного процесу МУШу, державнапідсумкова атестація учнів проводиться безкоштовно на території МУШ у Києві. В тойже час, однією з платних послуг, яку може надавати МУШ є «…проведення за згодоюбатьків або осіб, які їх замінюють…державної підсумкової атестації учнів на територіїкраїн їх перебування».

 

Будь-які платні послуги в школах – це ганьба. І державамає робити все, щоб взагалі відмовитися від такої речі, як платні послуги. Япроти того, щоб діти збирали будь-які гроші на утримання вчителів, в тому числіі в МУШі. Навпаки, треба зробити все можливе, щоб українська освіта для дітей українськихмігрантів за кордоном була максимально доступною для них. Адже якщо вони живутьв іншій країні на даний момент, це зовсім не означає, що вони житимуть за кордономвсе життя.

 

При підготовці проекту Держбюджету України на 2014 рікМіносвіти подало до Мінфіну пропозицію врахувати видатки на утриманнязагальноосвітнього навчального закладу МУШ в обсязі 5,91 млн. грн..

 

Я також звернувся до Мінфіну з проханням підтримати пропозиціюМіносвіти та українських школярів за кордоном.

 

Як повідомлялося,під час мого робочого візиту в Лісабон українська діаспора Португалії розповіламені, що їхні діти проживають разом з ними за кордоном і отримують українськуосвіту, навчаючись у Міжнародній українській школі (МУШ). Але всуперечконституційним засадам України про отримання безкоштовної середньої освіти, батькицих дітей змушені платити за навчання.


Наразі в Португалії проживають і навчаються в загальноосвітній школі майже600 українців. Вони навчаються у португальських школах протягом 5 днів, а вшостий – у суботу, відвідують заняття в Міжнародній українській школі, що вмайбутньому дозволить їм отримати диплом про закінчення українськогозагальноосвітнього закладу. За кожне заняття батьки дітей платять по 10 євро,що відповідно складає 40 євро в місяць і 400 євро в рік. Крім цього, батькидітей оплачують зі своїх особистих кишень приїзд в Португалію екзаменатора – 15євро з учня.

 

По приїзді з Португалії я направив звернення доМіністерства освіти України та Міністерства фінансів України з проханнямроз’яснити основні засади отримання загальної середньої освіти українцями тапояснити, чому батьків учнів, які навчаються в МУШі, змушують плати забезкоштовну освіту та приїзд екзаменаторів.

Останні записи