Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2013, 17:36

Пропоную відсвяткувати 350-річчя селища на Донеччині

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Парламенту пропонується прийняти постанову «Про відзначення 350-річчя з часу заснування селища міського типу Зайцеве Донецької області».

Парламентупропонується прийняти постанову «Про відзначення 350-річчя з часузаснування селища міського типу Зайцеве Донецької області».

 

Відповіднийпроект Постанови №3433підготували та зареєстрували у ВРУ народні депутати України від фракції «Батьківщина»я та Андрій Павловський.

 

Цією Постановою ми хочемо розвіяти міф, про те, що Донбас має лише200-річну історію і слабо прив’язаний до історії України. Навпаки, цей крайдуже древній, в ньому переплелася історія багатьох цивілізацій, але останнікілька століть, вочевидь, це українські землі. Тож святкування старого козацькогосела на Донеччині має велике значення не лише дня самого населеного пункту, алей для всієї України. Саме тому цю дату треба відзначати на загальнодержавномурівні.

 

Прийняття даноїПостанови дозволить належним чином відзначити 350-річчя заснування селища міськоготипу Зайцеве Донецької області, сприятиме піднесенню рівня місцевого самоврядуваннята популяризує селище на загальнодержавному рівні.

 

Селище міського типу Зайцеве є одним з найстаріших населених пунктівДонецького краю і є культурно-історичною цінністю  Донецького регіону. Тому одним з основнихзавдань Зайцівської селищної ради є збереження та відновленняістотко-культурних об’єктів, що вона й робить і в чому я особисто переконався.

 

У 1665 році в Зайцевому виникли перші козацькі зимівники. Пізніше тутпроживали представники різних етнічних груп, про що говорить, приміром, стареіудейське кладовище, яке силами громади приводиться до належного стану. Натериторії смт. Зайцеве знаходиться Свято-Покровський храм, який було побудованоу 1794 році Запорізькими козаками, а у 1863-1864 роках  він став кам’яним, і нині є одним знайкрасивіших і найбільших в Донецькому краї. Однак у 1938 році він бувзакритий та частково зруйнований більшовиками. Сам Храм є унікальною пам’яткоюархітектури селища.

 

Звернувся до Мінкульту і до голови Донецької обласної державноїадміністрації  з проханням сприяти відновленнюхруму як унікальної пам’ятки до 350-річчя села, оскільки сільській громаді непід силу відновити такий великий об’єкт.

Останні записи