Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.09.2013, 17:20

Хочемо відмінити податок на ввезення використаних авто

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Хочемо відмінити Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм».

Хочемо відмінити Закон України «Про внесеннязмін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку заутилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деякихподаткових норм».

Згадане скасування Закону ініціювали я та АндрійПавловський. Відповідний законопроект зареєстрований у Парламенті за номером 3139-1.

 

Прийнятий більшістю ВРУ Закон в цілому є антиринковим,антиконкурентним, протекціоністським, містить очевидні корупційні ризики тасуперечить міжнародним зобов’язанням України. Відтак, пунктом 3 частини IЗакону передбачається, що українські виробники автівок, які взяли на себезобов’язання з утилізації списаних авто, не є платниками податку за утилізацію.Тим часом іноземні автівки, які ввозяться на митну територію України, навідміну від вітчизняних, обкладаються цим податком усі без винятку.

 

Ми не хочемо, щоб Україну перетворили на Кубу. Адже, яквідомо, у Кубу не ввозять нові автомобілі через законодавчі перепони табідність населення. В Україні, схоже хочуть запровадити те саме: спочатку ввеливеликі податки на ввезення нових автомобілів, а потім ввели утилізаційний збір,який є фактично податком на ввезення використаних автомобілів. Впевнений, щоукраїнці не стали б ввозити в країну старі автомобілі, якби мали можливістькупувати нові. Тому владі треба або забезпечити українців у достатній кількостіякісним громадським транспортом, або високими зарплатами, або скасуватиобмеження для купівлі закордонних не нових автівок. Як на мене, найбільшреальним є останній варіант.

 

Прийнятий провладною більшістю ВРУ закон суперечить Генеральнійугоді з тарифів і торгівлі 1994 року, відповідно до якої сторони визнають, щовнутрішні податки країни не повинні застосовуватися до імпортованих чивітчизняних товарів для того, щоб створювати захист для вітчизняноговиробництва. Цієї Угоди Україна зобов’язалася дотримуватись, вступаючи доСвітової організації торгівлі.

 

Як заявив мій колега А.Павловський, за таких умов початокреалізації Закону напередодні підписання Угоди про асоціацію між Україноюта  Європейським союзом яскравопродемонструє, що Україна не готова виконувати свої зобов’язання перед СОТ таЄС щодо боротьби з корупцією, захисту прав споживачів та економічноїконкуренції. Конфлікт концептуальних засад екологічного податку за утилізаціюзнятих з експлуатації транспортних засобів із правилами СОТ може призвести досудових спорів з ЄС, США, Китаєм, Японією та іншими країнами, які є імпортерамиукраїнських товарів, а також до зміни (погіршення) правил стягнення мит зтоварів українського походження в країнах СОТ.

 

Запровадження зазначеного екологічного податку також послаблюєконкуренцію у сфері утилізаційної підприємницької діяльності, оскільки замістьконкурентного змагання за низьку ціну та високу якість утилізаційнійних послугвідповідні підприємства просто освоюватимуть виділені державою кошти, включаючилегко передбачуване створення корупційних схем. В усьому світі такі підприємства,забезпечують свою рентабельність шляхом реалізації металолому і придатних дляподальшої експлуатації запчастин.

 

Крім того, норми Закону щодо набрання ним чинності з 1вересня 2013 року не узгоджуються з вимогами підпункту 4.1.9 пункту 4.1. статті4 Податкового кодексу України, яким визначено принцип стабільності податковогозаконодавства України. Згідно нього зміни до будь-яких елементів податків тазборів не можуть вноситися пізніше як за шість місяців до початку новогобюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Податки тазбори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягомбюджетного року.

Останні записи