Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.09.2013, 11:12

Чи дійсно Мінкульт не знав про ймовірність руйнування Будинку Коцюбинс

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Мінкульт не знає нічого про те, що у м. Бар Вінницької області зібралися знести Будинок Коцюбинського. Міністерству відомо лише те, що пам’ятку передали у користування Свято-Троїцькому Браїлівському жіночому монастирю для відкриття в ній недільної школи та

Мінкульт не знаєнічого про те, що у м. Бар Вінницької області зібралися знести БудинокКоцюбинського. Міністерству відомо лише те, що пам’ятку передали у користуванняСвято-Троїцькому Браїлівському жіночому монастирю для відкриття в ній недільноїшколи та пристосування будівлі під Музей М.М.Коцюбинського після проведенняремонтних робіт.

 

Це стало очевидноз відповіді Міністерства культури України на моє звернення з приводу побоюваннягромади щодо знесення Будинку Коцюбинського, який обнесли будівельним парканом.

 

Насправді, якповідомлялося, за висновками Державного підприємства Державнийнауково-дослідний інститут будівельних конструкцій, Будинок Коцюбинського буввизнаний аварійним і досяг фізичного зношення понад 80 %. Саме тому, на думкуІнституту, його доцільно повністю розібрати та відновити як історичну пам’яткучерез реконструкцію, практично будівництво нового будинку, за архітектурнимвиглядом розібраного.

 

Якщо справдіМінкульт не знав про те, що існує висновок, який допускає знесення будинку, ненадавав ніяких дозволів на позбавлення будинку статусу пам’ятки і наразі дійснонамагається зупинити руйнування Будинку Коцюбинського - це позитив. Звичайно,погано те, що Мінкульт не тримає руку на пульсі, але в даному випадку всявідповідальність лежатиме на місцевій владі, яка тишком-нишком хотіла вчинитизлочин.

 

В той же час, втому, хто винен має розібратися прокуратура. Саме тому я звернувся допрокуратури Вінницької області з проханням провести розслідування та вжитивідповідних заходів прокурорського реагування, в тому числі і на основіотриманих мною відповідей від Міністерства та Вінницької ОДА.

 

Якщо ж Міністерствокультури знало про ймовірність руйнування пам’ятки і покриває злочинців, мидуже скоро про це дізнаємося.

 

Статус пам’яткиісторії місцевого значення під № 313 будинок М.Коцюбинського отримав у 1971році рішенням Вінницького обласного виконавчого комітету депутатів і трудящих.

Нагадаємо, будинок Коцюбинського огородили будівельним парканом, через що громадазабила на сполох. Люди бояться, що пам’ятку знесуть, оскільки з будинку булазнята табличка, яка засвідчувала його статус пам’ятки.

 

Останні записи