Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.08.2013, 16:37

Сотні українських дітей не можуть скористатися правом на безкоштовну о

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Діти української діаспори, які проживають разом з батьками за кордоном, але все одно отримують українську освіту, навчаючись у Міжнародній українській школі (МУШ), всупереч конституційним засадам України про отримання безкоштовної середньої освіти, змушені

Діти українськоїдіаспори, які проживають разом з батьками за кордоном, але все одно отримуютьукраїнську освіту, навчаючись у Міжнародній українській школі (МУШ), всуперечконституційним засадам України про отримання безкоштовної середньої освіти,змушені платити за навчання.

 

Про це менірозповіла українська діаспора Португалії під час робочого візиту парламентаря вЛісабон.

 

Наразі вПортугалії проживають і навчаються в загальноосвітній школі майже 600українців. Вони навчаються у португальських школах протягом 5 днів, а в шостий –у суботу, відвідують заняття в Міжнародній українській школі, що в майбутньомудозволить їм отримати диплом про закінчення українського загальноосвітньогозакладу. За кожне заняття батьки дітей платять по 10 євро, що відповідно складає40 євро в місяць і 400 євро в рік. Крім цього, батьки дітей оплачують зі своїхособистих кишень приїзд в Португалію екзаменатора – 15 євро з учня.

 

По приїзду зПортугалії я направив звернення до Міністерства освіти України та Міністерствафінансів України з проханням роз’яснити основні засади отримання загальноїсередньої освіти українцями.

 

Загально відомо,що відповідно до ст. 53 Конституції України кожен має право на освіту. Цією жстаттею встановлено, що держава забезпечує доступність і безоплатність повноїзагальної середньої освіти в державних і комунальних начальних закладах. Згіднозі статтею 26 Конституції України, іноземці та особи без громадянства, якітимчасово або постійно перебувають в Україні, користуються тими самими правами.

 

Як повідомилимені, фінансовий норматив бюджетної забезпеченості одного учнязагальноосвітнього навчального закладу на 2013 рік в Україні склав 8,1 тис. грн.Тому мені не зрозуміло, чому українці, які отримують освіту в МУШі за кордономповинні платити за навчання. Адже Міжнародна українська школа (МУШ) буластворена Міністерством освіти та науки України, вона є загальноосвітнімнавчальним закладом І - ІІІ ступенів. І її головними завданнями, серед іншого, єзабезпечення права громадян на доступність і безоплатність здобуття повноїзагальної середньої освіти.

 

Саме тому я звернувсядо Міністерства освіти з вимогою пояснити, чому батьків учнів, які навчаються вМУШі змушують плати за безкоштовну освіту та приїзд екзаменаторів. А такожвимагає забезпечити фінансування навчання української діаспори в МУШі на рівніз фінансуванням навчання учнів, які здобувають освіту в загальноосвітніх школахУкраїни.

 

Також звернувся вГенеральну прокуратуру з проханням з’ясувати, яким чином Міністерство освітиУкраїни витрачає кошти, передбачені на навчання в загальноосвітній школі кожногоучня-українця, і чи не могло статися так, що за навчання українських дітей закордоном оплата надходить двічі: і від держави і від самих батьків учнів. Аякщо це правда, то хто розкрадає державні кошти?

Останні записи