Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.08.2013, 12:05

З вини КМДА кияни обурюються, іноземці дивуються штрафам за паління

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Після більше ніж року з дня прийняття Закону України щодо вдосконалення положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів, в Києві досі не встановлені таблички про заборону куріння у недозволених для цього місцях.

Після більше ніжроку з дня прийняття Закону України щодо вдосконалення положень про обмеження місцькуріння тютюнових виробів, в Києві досі не встановлені таблички про заборонукуріння у недозволених для цього місцях.

 

КМДА лишенаправила клопотання у відповідні інстанції про розміщення наочної інформації,що складається з графічного знака про заборону куріння з текстом такого змісту:«Куріння заборонено!».

 

Як на мене, цітаблички мали бути надруковані ще рік тому і розміщенні в належних місцях. Аджелюди може й знають в загальних рисах про закон, але не знають про всі місця, дене можна згідно нього палити, а тому мимоволі його порушують. Крім цього, люди,які знають про норми закону, роблячи зауваження порушникам, на жаль, не можутьдовести свою правоту і наражаються на конфлікти із залежними від нікотину.

 

Але, як токажуть, незнання закону не звільняє від покарання за його порушення. Томулюдей, звісно, штрафують за паління в заборонених для цього місцях, про щогордо звітує київська влада.

 

У 2012 році закуріння тютюнових виробів у заборонених місцях у Києві до адміністративноївідповідальності притягнуто 9301 особу, накладено штрафів на суму 107 тис. 357грн. А з початку 2013 року: притягнуто до відповідальності 8060 осіб, накладеноштрафів на суму 85 тис. 386 грн.

 

На жаль, черезвідсутність табличок існують випадки, коли деякі безсовісні представникиправоохоронних органів стягували з людини, що палить штрафи безпідставно. Аболюди просто не вірять в звинувачення, бо не знають про закон. Але найбільше дивуютьтакі претензії з боку міліції іноземців, які обурені, що їх штрафують, адже вУкраїні відсутні таблички про заборону паління, що в цивілізованих країнахозначає, що палити можна де заманеться.

 

Відповідно дозакону, знаки повинні з’явитися в ліфтах, закладах охорони здоров’я, навчальнихзакладах, в приміщеннях на території спортивних і фізично-оздоровчих споруд тазакладів фізичної культури і спорту, в підземних переходів, приміщенняхзакладів ресторанного господарства та об’єктів культурного призначення, на стаціонарнообладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів тощо.

 

Ці таблички дужеважливі і їх треба розвісити якнайшвидше. Але оскільки їх ще не виготовили, тоя би запропонував владі до згаданого тексту - «Куріння заборонено!» - додатиінформацію про суму штрафу за порушення закону, щоб людина усвідомлювала, якепокарання чекає на неї вразі його невиконання. 

Останні записи