Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2013, 17:22

Об’єктів культурного призначення може значно побільшати з прийняттям н

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Хочу, щоб власники новозбудованих ТРЦ передавали у комунальну власність 0,5% від загальної площі торгових центрів (тобто 5 кв. м. з 1тис. кв. м. площі ) під створення в них об’єктів культурного призначення на умовах подальшого їх використання виключно за ц

Хочу, щоб власники новозбудованих ТРЦпередавали у комунальну власність 0,5% від загальної площі торгових центрів(тобто .з 1тис. кв. м. площі ) під створення в них об’єктів культурного призначення наумовах подальшого їх використання виключно за цільовим призначенням.

Відповіднуініціативу я зареєстрував у Парламенті - проект Закону України №3063 «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівноїдіяльності» (щодо забезпечення соціально-культурного збалансованого розвиткунаселених пунктів)».

Міські бюджети не передбачаютьфінансових засобів, необхідних для збереження існуючих об’єктів культурногоспрямування, а тим паче створення нових. Тому зазначений законопроектспрямований на створення нових об’єктів культурного призначення - бібліотек,галерей, творчих майстерень, книгарень, кінотеатрів, лялькових театрів - музеївна території розважальних та торгівельних комплексів, операторами яких єкомерційні організації України.

При  цьому, для зазначенихоб’єктів (комерційного та розважального призначення), розмір пайової участі урозвитку інфраструктури населених пунктів має бути зменшений на сумукошторисної вартості об’єктів культурного призначення, створених на їх базі.Тож власники ТРЦ не матимуть матеріальних збитків, а громада виграє, оскількиотримає об’єкти культурного призначення.

Подібна практика багато років успішновикористовується в багатьох країнах світу та стимулює ефективне та якісневикористання площ для створення та розвитку об’єктів культурного призначення.

Розумію, що 0,5% площі - це дуже малов порівнянні з тим, що треба країні. Сам би із задоволенням змінив 0,5% на 5%,але я реаліст і розумію, що будівельне лобі, яке контролює більшість депутатівВРУ, не погодиться на такі суттєві зміни. Сподіваюся, продати місту пособівартості .з тисячі (фактично про це і йдеться) задля культурної мети, для них не будесмертельною втратою.

Розвиток та збільшення об’єктівкультурного призначення є ознаками цивілізованого та розвиненого суспільства,та має бути основоположними в культурній політиці нашої держави.

Останні записи