Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.08.2013, 12:19

Звід пам’яток має бути профінансований з Держаного бюджету

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

«Звід пам’яток історії та культури України» досі не виданий через те, що його фінансування Президент поклав на місцеві бюджети, які на сьогодні вкрай злиденні через зруйноване самоврядування.

«Звід пам’яток історіїта культури України» досі не виданий через те, що його фінансування Президентпоклав на місцеві бюджети, які на сьогодні вкрай злиденні через зруйнованесамоврядування.

 

У відповідь на моєзвернення до Міністерства культури України щодо стану підготовки та виданняЗводу, Мінукульт визначив як основну причину затягування виданняенциклопедичного видання - недофінансування, яке повинне здійснюватися зарахунок місцевих бюджетів.

 

Зазначенафінансова відповідальність була покладена на місцеві бюджети відповідно до пункту2 Указів Президента України «Про забезпечення підготовки випуску багатотомного енциклопедичноговидання «Звід пам’яток історії та культури України» від 11.12.2000 року та «Прододаткові заходи з підготовки і випуску Зводу» від 28.11.2007 року.

 

Треба скасувати відповідніУкази Президента, бо на сьогодні у місцевих бюджетів немає таких можливостей. Ранішена місцях повноцінно діяло місцеве самоврядування, нинішньою ж владою воноповністю ігнорується. Яскравим прикладом тому є щорічне вилучення з бюджетуКиєва 7 млрд. грн.. до Державного бюджету.

 

На жаль, таканеобхідна і об’ємна справа щодо видання Зводу, над яким працюють безліч людей,перетворилася на марно витрачені кошти. Бюджетні гроші різного рівня, які малиб вилитися у реальне видання Зводу, перетворилися в пшик.

 

Для того, щобзмінити ситуацію на краще і врятувати витрачені зусилля науковців і місцевих бюджетів,треба або повернути важелі місцевому самоврядуванню, які міста зможуть використатидля фінансування цього проекту (щоправда, як на мене, цей варіант виглядає не реальнимз огляду на геополітичну ситуацію в країні, оскільки сьогодні спостерігається тенденціяне до посилення місцевих влад, а до їх послаблення). Або скасувати Укази Президента,які передбачають фінансування видання Зводу з місцевих бюджетів і здійснювати йогофінансування з Державного бюджету та випустити цілу серію Зводів по областях,селах і містах.

 

Тому я звернувсядо Президента із закликом скасувати згадані Укази. До Міністерства фінансів зпроханням закласти необхідні для видання Зводу кошти до Держбюджету. А доМіністерства культури України з проханням підтримати відповідну ініціативу щодопередачі фінансування.

 

Впевнений, що цейбагатотомник, буде справжньою сенсацією в інформаційному полі і ці книжкистануть настільними для багатьох українців. Адже пам’ятки України – це загальненадбання всього українського народу, а не окремого міста чи села. Тому і відповідальністьза них повинна нести вся країна. Таким чином фінансування видання Зводу з Державногобюджету, а не з місцевого виглядає абсолютно справедливим.

Останні записи