Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2013, 14:54

Надприбутки від держлотереї повинні працювати в інтересах спорту, куль

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У Парламенті зареєстровано проект Закону №3039 про внесення змін до Закону України "Про державні лотереї в Україні" (щодо включення до закону статей, які передбачають принцип соціальної спрямованості державних лотерей, порядок використання коштів, отримани

У Парламентізареєстровано проект Закону №3039 про внесення змін до Закону України "Продержавні лотереї в Україні" (щодо включення до закону статей, якіпередбачають принцип соціальної спрямованості державних лотерей, порядоквикористання коштів, отриманих від проведення державних лотерей та створенняГромадської ради, яка контролюватиме діяльність операторів державних лотерей).

 

Ініціаторамипроекту є народні депутати від фракції «Батьківщина» я та Андрій Павловський.

 

Наразі у ЗаконіУкраїни «Про державі лотереї України» не передбачено інституту громадськоїради, який має відстежувати ситуацію на ринку і рекомендувати Міністерствуфінансів санкції стосовно порушників, а також пропонувати варіанти спрямуваннякоштів, виручених державою за надання ліцензій операторам.

 

А також непередбачена соціальна спрямованість діяльності операторів державної лотереї.Якщо в його першому варіанті планувалось, що виручені кошти будуть направлятисяна підтримку олімпійського руху в країні, соціальні та культурологічні проекти, то з остаточної редакції документаці статті були виключені.

 

Вважаю, що визначитипараметри відрахування коштів, отриманих від проведення державних лотерей вУкраїні до спеціального фонду Державного бюджету має не Державний бюджетУкраїни, а саме Закон «Про державні лотереї в Україні». Державна лотерея – це фактичновикористання державою приватних грошей громадян. А тому ці гроші, як іпередбачалося свого часу, при створенні державної лотереї, мають бути направленіна фінансування державних об’єктів олімпійської підготовки, лікування дітей,хворих на онкологічні та онкогематологічні захворювання, на фінансуваннякультури, відновлення пам’ятників старовини. Тому ми вимагаємо передбачити цінорми в Законі, і тим самим унеможливити розподіл ресурсів в ручному режимі.

 

Такої ж думки йінший автор законопроекту А. Павловський, який переконаний, що якби кошти відлотереї почали працювати в інтересах громади, це допомогло б вирішити чималосоціальних проблем.

 

«Більше того,кожен громадянин, знаючи, що його гроші витрачені на лотерею – це фактичновнесок в розвиток спорту чи культури, охочіше грав би саме в державну лотерею,а не шукав би підпільні казино та автомати», - переконаний А.Павловський.

 

Законопроектомпропонується внесення змін до Закону України «Про державні лотереї в Україні», вчастині порядку використання коштів, отриманих від проведення державних лотерейна формування спеціального соціального фонду та створення Громадської ради, якаконтролюватиме перерозподіл бюджету сформованому за рахунок відрахуваньоператорів державної лотереї України, відслідковуватиме ситуацію на ринку і надаватимерекомендації Міністерству фінансів санкції відносно порушників, а такожпропонуватиме варіанти спрямування коштів, виручених державою за наданняліцензій операторам.

Останні записи