Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.07.2013, 12:31

За Києво-Печерську лавру має відповідати держава, а не чернеча громада

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Церковникам потрібно передавати майно Лаври не у користування, а в безкоштовну оренду. А реставрувати та контролювати ситуацію зі станом об’єктів повинна держава, створивши, можливо, спеціальний підрозділ в Мінкульті чи, принаймні, в Києво-Печерському запо

Церковникампотрібно передавати майно Лаври не у користування, а в безкоштовну оренду. Ареставрувати та контролювати ситуацію зі станом об’єктів повинна держава,створивши, можливо, спеціальний підрозділ в Мінкульті чи, принаймні, вКиєво-Печерському заповіднику.

 

Так відповів назапитання журналістів щодо небезпеки розпорядження Кабінету Міністрів Українипро передачу в безоплатне користування Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі(чоловічому монастирю) 79 об’єктів на території святині.

 

В принципі, всамій передачі якихось споруд релігійним громадам в безоплатне користування яне бачу нічого поганого, якби не йшлося про споруди на територіїКиєво-Печерської лаври, яка наповнена пам’ятками. Адже всі ми пам’ятаємо, яккілька років тому церковники знищили пам’ятник архітектури, збудований в другійполовині XIX ст. – ворота та огорожу на в’їзді до Нижньої лаври.

 

Дотепер державарегулярно виділяла Лаврі, як церкві, а не як заповіднику, значні кошти нарізноманітні ремонтні та реставраційні роботи в ній. Тепер, згідно закону,витрати на утримання споруд нестиме релігійна громада.

 

І в цьому полягаєвелика небезпека. Адже якщо навіть при фінансуванні держави, пам’ятки в Лаврівсе одно руйнувалися, то тепер, коли за їхній стан відповідатиме лише релігійнагромада, вона, вочевидь, не зможе утримувати їх в належному стані. Та й неправильно буде, коли невелика релігійна громада витрачатиме божевільні гроші наутримання потужного об’єкта культурної спадщини, який має світове значення.

 

Тому перш ніжпередавати церковникам ще щось, треба провести ревізію того, що їм вже передано:перевірити всі ці об’єкти чи вони досі існують (а за його інформацією не всі),і в якому стані вони знаходяться.

 

Саме тому я звернувсядо Мінкульту з проханням провести ревізію будівель та споруд, які наразізнаходять у користуванні монахів Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

 

Останні записи