Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.07.2013, 13:18

Підготував рекламну революцію в інтересах споживача

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Пропоную змінити в рекламі формат тексту-попередження про шкоду куріння, алкоголю та самолікування.

Пропоную змінити врекламі формат тексту-попередження про шкоду куріння, алкоголю та самолікування.

 

Відповідну ініціативуподав на розгляд ВРУ у формі проекту Закону України № 2459а «Про внесення змін до Закону України«Про рекламу» (щодо вимог висвітлення обов’язкової інформації в рекламі)».

 

Сьогодні значна  кількість реклами містить обов’язковуінформацію, але остання надається у формі, що не дозволяє прочитати, побачити,почути та зрозуміти її.

 

Наприклад, у рекламіна радіо номер ліцензії фінансових установ оголошується у темпі, який швидший,ніж сприймає людина. Застереження щодо надмірного споживання алкоголюдрукується видовженим вгору шрифтом, або додаткові умови акцій вказуютьсямаленьким шрифтом у посиланнях та зносках, що не можливо прочитати. Навіть я,людина, яка має незначні проблеми із зором, не можу розгледіти цей текст. Щотоді говорити про людей, які мають значніші проблеми із зором, або простонеуважні.

 

Як результат, вказанареклама несе в собі елементи недобросовісності, що може ввести споживачівреклами в оману, має ознаки замовчування та недостовірності.

 

Відповідно до проекту закону, формат, шрифт, розмір тексту, темп швидкості мовлення, гучність, голоста інші способи поширення посилань, зносок, застережень, пояснень та іншої обов’язковоїінформації визначеної даним законом повинні відповідати формату основноїчастини рекламного повідомлення. А також передбачається, що рекламодавціта виробники реклами зобов’язані надавати повну інформацію про товар у виглядіпояснень, застережень тощо в рекламному повідомленні.

 

Така вимога заформатом стосується:

 

- Тексту попередженняв рекламі лікарських засобів, медтехніки, методів профілактики, діагностики,лікування і реабілітації: «Самолікування може бути шкідливим для вашогоздоров'я»;

 

- Тексту попередженняв рекламі тютюнових виробів та алкогольних напоїв, а також знаків для товарів іпослуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаютьсядані вироби та напої: «Куріння може викликати захворювання на рак», «Надмірневживання алкоголю шкодить вашому здоров'ю»;

 

- Інформації прорекламу послуг, що надаються з використанням електрозв'язку, в тому числітелефонного (зміст рекламованої послуги, її вартість, вікові та інші обмеження;платне або безкоштовне використання каналу телефонного зв'язку при наданнірекламованої послуги і вартість однієї хвилини телефонного зв'язку приотриманні послуги у відповідному регіоні; повне ім'я, найменування, адресунадавача рекламованої послуги). Чинна норма вимагає подавати дану інформацію шрифтомне менше половини розміру шрифту, яким подано номер телефону, щовикористовується для надання рекламованої послуги.

Останні записи