Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.07.2013, 10:50

Пропоную створити архів заповідних територій

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Звернувся до Мінприроди України з проханням зібрати з усіх областей України копії матеріалів щодо природно-заповідного фонду, щоб зберегти ці матеріали, полегшити роботу з ними самому Міністерству та зробити відомості про заповідні території доступними кож

Звернувся до Мінприроди України з проханням зібрати з усіхобластей України копії матеріалів щодо природно-заповідного фонду, щоб зберегтиці матеріали, полегшити роботу з ними самому Міністерству та зробити відомостіпро заповідні території доступними кожному.

 

Нагадаю, нещодавно на виконання Постанови Кабінету МіністрівУкраїни від 13 березня 2013 р. № 159 «Про ліквідацію територіальних органів Міністерства охоронинавколишнього природного середовища» 17 травня 2013року в Україні припинили існування обласні управління Міністерства екології таприродних ресурсів України.

 

Відповідно до Закону № 5456-VI «Про внесення змін до деякихзаконодавчих актів України щодо оптимізації повноважень органів виконавчоївлади у сфері екології та природних ресурсів, в тому числі на місцевому рівні»,після ліквідації територіальних органів Мінприроди, їхні повноваженняпередаються спеціально створеним підрозділам обласних державних адміністрацій.І дійсно, відповідно до  ПостановиКабміну від 15.05.2013 №338 «Про збільшення граничної чисельності працівниківобласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій» та з метою забезпечення передачіповноважень від територіальних органів Міністерства охорони навколишньогоприродного середовища,  обласнимКиївській та Севастопольській  міськимдержавних адміністраціям збільшено граничну чисельність працівників дляутворення структурних підрозділів екології та природних ресурсів.

 

Проте жоден законодавчий акт не говорить куди мають подітисьархіви матеріалів щодо територій природно-заповідного фонду. Раніше ці матеріалихоч і знаходилися в різних управліннях, але перебували у структурі одного міністерства.Тепер ці матеріали, в найгіршому випадку, пропадуть, а в кращому - будуть розпорошенів різних адміністраціях.

 

Сьогодні в Україні існує більше 7000 територійприродно-заповідного фонду. Загалом їх площа становить біля 7% від площіУкраїни. Всі матеріали щодо  цих територійдонедавна зберігались в обласних управліннях Мінприроди і тільки в них. Данаінформація відсутня в Інтернеті, бібліотеках і в будь-яких інших доступнихпересічним українцям, місцях.

 

Саме тому, я звернувся до Міністерства екології та природнихресурсів з проханням зібрати ці архіви в одне місце. Якщо Міністерство не зможезробити це без змін до законодавства, то я готовий підготувати і внестивідповідні зміни. Адже не можна допустити, щоб ліквідація природоохороннихструктур призвела до втрати і розпорошеності цінних природоохоронних документів.

 

Останні записи