Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2013, 10:34

Влада ввела податок на новонароджених

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Під виглядом турботи про породіль, влада хоче обібрати підприємства: з 1 липня набув чинності закон № 231-VII «Про внесення змін до деяких законів України про призначення та індексації пенсії», відповідно до якого підприємства, де працювали породіллі, змуш

Під виглядомтурботи про породіль, влада хоче обібрати підприємства: з 1 липня набувчинності закон № 231-VII «Про внесення змін до деяких законів України пропризначення та індексації пенсії», відповідно до якого підприємства, депрацювали породіллі, змушені платити у державний фонд суму в розмірі кількохзарплат жінки - за період допологової та післяпологової відпустки. Саме з цихгрошей держава колись, через кілька десятків років, і нарахує нинішнім молодиммамам незначну надбавку до пенсії, додавши до страхового стажу і ці кількамісяців. 

 

Насправді, цеспосіб держави стягнути з підприємств ще трохи додаткових грошей в Держбюджетсьогодні і зараз, щоб закрити хоч якісь дірки. Таким чином, бізнес оплачуватимероботу людини, що не працює на підприємстві, а працює в інтересах держави -народжує і виховує дитину, громадянина України.

 

Це ж ніщо інше яксвоєрідний податок на народження дитини. Тільки платить його не родина, ароботодавець. Якщо вже владі так треба забрати гроші у підприємців, то хай би змусилипідприємства віддавати цей декретно-соціальний внесок (а це, нагадую, кільказарплат) безпосередньо породіллям одразу по народженню дитини. В післяпологовийперіод ці кошти точно потрібніші молодим матусям, ніж колись потім.

 

Згідно внесенихзмін до закону, жінки, які перебувають у відпустці по вагітності та пологах,будуть на цей період застрахованими особами. Ця відпустка – допологова тапісляпологова - буде зараховуватися до страхового стажу при призначенні пенсії.

 

Як на мене,статус «застрахованої особи» має бути віртуальним - тобто держава за ці місяцімала би сама собі сплачувати страховий внесок за жінку замість підприємства. Адже,як я вже наголошував, в цей час жінка не працює на підприємство, а працюєбезпосередньо на державу.

 

В нинішнійситуації зміни до закону призведуть до того, що невеличкі підприємства, щознаходяться на межі виживання - а таких завдяки податковому тиску і поборам усебільше - в тіньовий спосіб вирішуватимуть проблему зайвих витрат: звільнятимутьпороділлю чи зменшуватимуть їй зарплату в останній перед декретом місяць, щобплатити згаданий внесок у меншому розмірі.


Я підготую зміни до цього закону, які покладуть згадані виплати на державу, хочі розумію, що нинішня більшість ВРУ їх не підтримає.

 

Останні записи