Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.06.2013, 13:20

Запропонував визначити чіткі строки повноважень депутатів місцевих рад

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Запропонував визначити чіткі строки повноважень депутатів місцевих рад, обраних на позачергових, повторних або перших виборах, як це передбачено Конституцією.

Запропонував визначити чіткі строкиповноважень депутатів місцевих рад, обраних на позачергових, повторних абоперших виборах, як це передбачено Конституцією.

 

Відповідний проект Закону №2241а про внесення змін до деяких законів України з метою визначеннячітких строків повноважень депутатів місцевих рад, обраних на позачергових,повторних або перших виборах зареєстровано у Парламенті.

 

Пропозиції в рамках законопроекту щодо внесеннязмін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України«Про статус депутатів місцевих рад», Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим,місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», в частинах, які регламентуютьстрок повноважень депутатів місцевих рад, щойно озвучив на брифінгу у ВРУ.

 

Сьогодні більшість ВРУ не хоче призначативибори Київського міського голови та Київради, посилаючись на рішення КС щодо можливостіпродовження повноважень депутатів місцевих рад. Через це громада не можепереобрати собі нову, кращу за існуючу, владу. Оскільки діяльність Київради знаходитьсяпоза юридичним полем, цей законопроект унормовує цю ситуацію та інші, що можутьвиникнути в майбутньому. Запропоновані мною зміни до законодавства унеможливлятьнеоднозначність в обчислювані строків при призначенні позачергових, повторнихабо перших виборів.

Я не кажу, що мій варіант є однозначним і безапеляційним,я лише пропоную законний спосіб вирішення проблеми.

 

Відтак, відповіднодо законопроекту, строк повноважень місцевої ради, обраної на позачергових,повторних або перших виборах, не може перевищувати визначеного КонституцієюУкраїни строку повноважень місцевої ради, обраної на чергових місцевих виборах.Повноваження місцевої ради, обраної на позачергових, повторних або першихвиборах, закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної ради, обраноїна наступних (чергових або позачергових) виборах, а у випадку сплину термінуповноважень згідно з ч. 8 ст. 45 цього Закону - в останній день встановленогостроку.

 

Повноваження депутата місцевої радипочинаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційногооголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією іприпиняються в день закінчення строку повноважень цієї ради, крімпередбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутатамісцевої ради або ради, до складу якої його обрано.

Останні записи