Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.05.2013, 12:52

Парламент суттєво заборгував киянам

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Найкращим подарунком до Дня Києва для киян була б сплата ВРУ трьох головних боргів перед жителями столиці.

Найкращим подарункомдо Дня Києва для киян була б сплата ВРУ трьох головних боргів перед жителямистолиці.

 

ВРУ суттєво заборгувалакиянам. Я не кажу, що українці по всій країні катаються, як сир у маслі – вони таксамо потерпають від пенсійної та медичної реформ, від відсутності демократії,невмілого господарювання та інших проблем - але у Києва є свої специфічні проблеми,вирішенню яких перешкоджає провладна більшість Парламенту.

 

Першим боргом ВРУперед киянами є саботаж питання щодо призначення виборів Київради та Київськогоміського голови. «Київ перебуває в критичному стані: міська рада на сьогодні єнеповноважною і неспроможною вирішити проблеми . Єдиний вихід – це призначитивибори і дати новій команді можливість врятувати місто і  перетворити його в сучасний, зручний для життя,екологічно безпечний простір.

 

Другий борг Парламенту– це скасування норми бюджетного кодексу, в якому передбачено, що Київ є єдинимрегіоном України, який половину отриманих від громадян податків, віддаєдержаві. Цього тягаря немає жоден інший регіон. В той час як інші весь цейподаток залишають у скарбниці регіонів. Як на мене, Київ, який  повинен мати переваги над іншими містами якстолиця, бо тут і ціни на життя вищі і потреби більші, насправді фінансовограбується як найбагатше місто України. Не даремно, за рівнем комфортностіпроживання Київ, після зміни Президента, втратив лідируючу позицію.

 

Третім боргом єнеобхідність внесення змін до Закону Про столицю. На сьогодні в Парламенті зареєстрованокілка законопроектів, в тому числі і мій, які пропонують шляхи вдосконаленнясистеми керування містом. Ключовими серед них є спільний принцип - в Києві неповинно бути двовладдя, як зараз, коли голова КМДА отримує у підпорядкованістьсвою вертикаль, а мер зі своїми важелями, протистоять один одному. У Києві повиннобути самоврядування, коли кияни зможуть напряму впливати на події, щовідбуваються в місті.

 

Як приклад, модельсамоврядування в Донецьку. У місті-мільйоннику працює близько тисячі депутатівмісцевих рад. Тобто, приблизно один депутат на тисячу жителів Донецька. В Києвіна три мільйони киян працює 120 депутатів місцевої ради. Тобто, на одногодепутата припадає приблизно 25 тисяч киян. Уявіть собі, наскільки легкозустрітися, поспілкуватися та переконати депутата в Донецьку, і наскільки важко (певно в 25разів!), це ж зробити в Києві!

 

На жаль, кияни неотримають до Дня Києва жодного з перерахованих боргів Парламенту перед жителямистолиці. Ми знову почуємо як чиновники та політики люблять Київ і киян, але непобачимо ніяких реальних справ. Можливо, щось зміниться до наступного ДняКиєва? Але це залежить не стільки від депутатів, скільки від самих киян, які, зрештою,повинні усвідомити і реалізувати свої конституційні права. 

Останні записи