Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.04.2013, 14:04

У ставки Гіммлера знайшовся приватний власник

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Унікальний туристичний об’єкт Житомирщини - польова ставка Генріха Гіммлера «Хегевальд», яка складається з бункера та підземних залів, як виявилося, продана приватному власнику.

Унікальнийтуристичний об’єкт Житомирщини - польова ставка Генріха Гіммлера «Хегевальд»,яка складається з бункера та підземних залів, як виявилося, продана приватномувласнику.

 

Нагадаю, до менезвернулася громада смт Гуйва з проханням зберегти гордість їхнього селищаоб’єкт історичної спадщини часів Великої Вітчизняної війни - резиденцію«Хегевальд», оскільки ставка викликає інтерес у туристів і може приноситиприбутки громаді. Але ні громада, ні житомирська влада, за попередньоюінформацією, не мали інформації про власника ставки.

 

Як сьогодні повідомляєУправління культури Житомирської облдержадміністрації, бункер польової ставки«Хегевальд» був проданий ПП Михайленку М.Г. згідно рішення Новогуйвинськоїселищної ради 12.11.2004 р. для створення в ньому музею воєнної історії. Алевласник бункера досі не звернувся до Управління культури Житомирськоїоблдержадміністрації щодо реєстрації такого музею.

 

Тобто, власник невиконав взятих зобов’язань: бункер привласнив, а музей не створив. Тому владітреба не сидіти склавши руки, а діяти. Особливо, якщо того хоче громада. Вцьому питанні, як на мене, є три варіанти розв’язання проблеми: або переконативласника бункера зробити обіцяне (створити музей у бункері), або в судовомупорядку забрати в нього бункер чи змусити продати його тому, хто здатен будедовести справу зі створення в ньому музею, або повернути його у власністьгромади, яка хоче розвивати об’єкт у туристичному напрямку.

 

Для мене як длялюдини, яка вболіває за розвиток та популяризацію культурної спадщини України,важливо не те, хто саме володітиме цим унікальним історичним об’єктом. Головне,щоб його власник усвідомлював взяті на себе зобов’язання по збереженнюісторичного об’єкту, доглядав за ним і розвивав його у культурно-туристичномунапрямку, а не тримав у ньому картоплю.

 

Оскільки насьогодні ставка Г. Гіммлера «Хегевальд» не є пам’яткою, то я звернувся доДепартаменту культурної спадщини та культурних цінностей з проханням провестиекспертизу решток польової ставки на предмет її історико-архітектурної цінностідля подальшого занесення ставки до Державного реєстру нерухомих пам’ятокУкраїни. І тоді питання збереження і популяризації ставки стане не лишеклопотом місцевої громади, а загальнодержавним питанням.

Крімтого, звернувся до голови селищної ради смт Гуйва з пропозицією звернутися доЖитомирської обласної державної адміністрації щодо забезпечення проведенняінвентаризації та паспортизації ставки та інших історичних об’єктів у смт Гуйвадля формування в подальшому відповідних туристичних маршрутів.

Довідка: СтавкаГіммлера під Житомиром - ставка рейхсфюрера СС Генріха Гіммлера «Хегевальд»(«Заповідний ліс») розташована недалеко від «Вервольфа» - у Житомирськійобласті, біля сучасного селища Гуйва. 

Командний пункт з усіма зручностями будували з жовтня 1941-го по липень 1942року. Територія ставки загальною площею 1,2 тис. кв. м. була ретельнозамаскована зеленими насадженнями. А штаб військового керівництварозташовувався у двоповерховій будівлі, в якій до війни був Будинок офіцерів.На випадок бомбардувань в ставці облаштували два наземних бункера, якіз’єднував один підземний хід, і який після війни замурували. У них були двімаленькі кімнати, товщина стін яких сягала трьох метрів, до того ж їх прикривавпівметровий шар гуми, який мав надійно захищати від прямого попадання бомб.

 

Тут є два входи упідземні зали райхсфюрера СС: один розташований на території військовоїчастини, тому доступ до нього неможливий, інший біля двоповерхового житловогобудинку. Це квадратна бетонна конструкція заввишки у два з половиною метримайже зусібіч обліплена господарськими прибудовами місцевих мешканців.

Останні записи