Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2013, 11:44

Новий проект ПР знищить природні заказники і археологічні заповідники

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

У ВРУ зареєстровано законопроект, який направлений на узаконення самозахоплень землі та загрожує збереженню територій природо-заповідного фонду і археологічних заповідників.

У ВРУзареєстровано законопроект, який направлений на узаконення самозахоплень земліта загрожує збереженню територій природо-заповідного фонду і археологічнихзаповідників.

 

Йдеться пропроект Закону України №2066 «Про призупинення дії частини другої статті 55Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності завикористання земельних ділянок сільськогосподарського призначення без проектівземлеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни тавпорядкування угідь)». Ініціаторами законопроекту є депутати від ПР.

 

Автори обґрунтовуютьнеобхідність прийняття зазначеного законопроекту потребою захистити інтересивласників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення.Але враховуючи той факт, що більшість територій природно-заповідного фонду та археологічнихзаповідників в Україні, досі не винесені в натуру і не мають оформлених актівна землю, то якщо такий закон вступить в дію, фермери кинуться освоювати ці землі.

 

Разом з тим,екологи занепокоєні й тим, що цільове призначення земель визначає лишеземлевпорядна документація. Тому вразі, якщо освоєння ділянок будездійснюватись без оформлення землевпорядної документації, це призведе до розорюванняпасовищ, будівництва свинокомплексів на цінних чорноземах та інших порушень.

 

Тобто характервикористання землі залежатиме не від її цільового призначення, а відприватної забаганки фермера або потужного інвестора.

 

Нагадаю, нещодавноЗаконом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодозбереження родючості ґрунтів» було внесено зміни до Земельного кодексу України.Ним було заборонено використання земельних ділянок сільськогосподарськогопризначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва безрозроблених та затверджених в установленому порядку проектів землеустрою. Аджевони забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни тавпорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель. Порушенняцього правила тягне за собою адміністративну відповідальність, передбаченучастиною другою статті 55 Кодексу України про адміністративні правопорушення уформі накладення штрафу на громадян від 50 до 100 неоподатковуванихмінімумів доходів громадян, і на посадових осіб – від 300 до п'ятисотнеоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Автори ж нового законопроектупропонують скасувати цю норму, дозволивши використання землі длясільгоспвиробництва без оформлення землевпорядної документації.

 

Останні записи