Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.02.2018, 00:13

Не змогли підняти з землі гроші

Депутат Київської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів КОР

Діяльність або бездіяльність Київської облдержадміністрації? Частина ІІ: «Ефективне розміщення вільних залишків бюджетних коштів»

Уявіть, що ви розпланували свій сімейний бюджет нарік та виявилося, що ваша родина володіє значною сумою вільних на даний часкоштів. Ці гроші ви плануєте витратити за півроку на сімейну відпустку абовзагалі ще не визначилися, де найкраще їх застосувати. Що роблять дбалігосподарі в такому разі? Ці кошти можна тимчасово розміщати в банках надепозитних рахунках. Відсотки зі збереження коштів, які ви не плануєтевитрачати найближчим часом, стануть приємною відзнакою вашій дбайливості тапрактичності.

Коли в гарного господаря, будь то проста людина чиприватне підприємство чи орган управління, є вільні кошти, він може їхрозмістити на депозитному рахунку, аби гроші заробляли «лежачі». Так само можуть та повинні робити й державні адміністрації,що розпоряджаються фінансами громади. Аналізуючи залишки вільних коштівобласного бюджету Київщини, розпорядником якого є Київська обласна державнаадміністрація, ми бачимо, що кошти ефективно не використовуються й простовисять на рахунках.

Гаразд, якщо обласна влада не може вже дати радицим коштам й вони лишаються неосвоєними, немає програм та порозуміння з громадамив регіоні стосовно їх потреб, якщо сотні мільйонів гривень платників податків,призначених мешканцям Київщини,  тануть нарахунках як сніг на сонці внаслідок інфляції – давайте хоча б їх розміщати надепозитних рахунках, щоб обласний бюджет поповнювався відсотками від їхзберігання!

Звичайно й мови не йдеться про комерційніустанови. В України є три державні банки, кожен з яких надав привабливіпропозиції Київській обласній раді. (Євони вже й на 2018 рік, дивиться фото нижче). Але й тут Київська ОДА невпоралася, не змогла розібратися із ситуацією. Невеликий ліричний відступ:

Влітку 2017 року я проводила навчальний семінар водному з обласних центрів. Після закінчення до мене підійшов незнайомий чоловік,привітався та висловив подяку за мої статті, які, за його словами, дозволилилюдям безпосередньо впливати на місцеву владу. У відповідь на моє здивуваннячоловік розповів – навесні він прочитав мій матеріал від 20.03.2017р. «Трилогія: ФінансиКиївщини, частина ІІІ. Гроші з повітря», в якому я детально описувала схему розміщеннярозпорядниками бюджетних коштів вільних залишків на депозитних рахунках. Чолов'ягароздрукував мою статтю, прийшов із нею до влади свого невеликого міста тадомігся від них конкретних дій, а саме – розміщення вільних на той час коштівмісцевого бюджету на депозиті. Після чого приїхав на зустріч зі мною таподякував.

Минув рік, наразі середина лютого 2018 року, й вжезрозуміло, що Київську обласну державну адміністрацію та разом з нею всіх нас чекаєповторення - мати навчання.  Протягом2017 року я як голова Постійної комісії з питань бюджету та фінансів Київськоїобласної ради неодноразово наголошувала на можливості заробити мільйони гривеньв обласний бюджет шляхом розміщення тимчасово вільних коштів на депозитнихрахунках. З прикладу наведеного вище бачимо, що люди по Україні скористалисямоїми порадами. Та як власне Київська обласна державна адміністрація реагувалана всі численні заклики Київської обласної ради?

В кінці грудня 2016 року Київська обласна радасвоїм рішенням надала право Київській обласній державній адміністраціїздійснювати розміщення тимчасово вільних коштів обласного бюджету на депозитнихрахунках. Минуло півроку. 23 серпня 2017 року департамент фінансів КОДА наказом№156 створив комісію із розміщення залишків вільних коштів у банках. Згіднопостанови Кабінету міністрів України від 12.01.2011р. окрім представниківдепартаменту фінансів ОДА в комісію повинні входити представники Державноїказначейської служби та структурного підрозділу Національного банку України. Задва тижні, 6 вересня 2017 року Нацбанк повідомив про неможливість надати свогопредставника внаслідок «трансформації Нацбанку та його територіальних управліньв областях».

На цьому Київська обласна державна адміністрація«вмила руки». Все, гроші як висіли мертвим каменем, так вони й перейшли вже на2018 рік. Як їх з’їдала інфляція тогоріч, так Київська область й продовжує їхвтрачати вже в нинішньому році.

Якщо подивитися інформацію від Київської ОДА протимчасово вільні кошти обласного бюджету за 2017 рік, що зберігаються нарахунках з місяця в місяць (див. фото № 1), то будь-яка людина з розумомусвідомлює, що цими коштами можна було б спокійно заробляти обласному бюджетовідодаткові мільйони гривень у вигляді відсотків, зберігаючи їхвсього-на-всього  на депозитних рахункаху державних банках із привабливою відсотковою ставкою.


Коли ми аналізуємо цю табличку, то бачимо – вільнізалишки обласного бюджету, які могли абсолютно спокійно розміщуватися надепозитних рахунках, можливо синхронно у всіх трьох державних банках(«Приватбанк», «Укргазбанк» «Ошадбанк»), а можливо в одному з них - це всередньому за рік 900 млн. гривень (900 000 000 грн.).

Середній відсоток в 9% річних дає змогу заробити з 900 млн. грн – 81 млн.грн. в рік. Таку суму недоотримав обласний бюджет, якби розпорядник коштів,Київська облдержадміністрація проявила жвавість та обачливість й своєчаснорозмістила вільні кошти на депозитних рахунках .

Якщо припустити, що вільні кошти обласного бюджету,яким не змогли дати ради, з’явилися з травня 2017 року, то Київська областьвтрачала 6,8 млн. гривень в місяць із розрахунку 9% річних, які пропонувалидержавні банки. Таким чином, лише за 7місяців 2017 року, якщо брати розрахунки із травня, обласний бюджет Київщинивтратив понад 47 млн. гривень ( 47 250 000 грн.).

Зазначу, що відповідно до пропозицій державних банківстаном на кінець 2017р. - початок 2018р. відсоток річних становить 9 – 10%(див. фото 2, 3, 4), та протягом минулого року в деякі місяці ставка сягала й 11%річних. Ось за яких умов державним адміністраціям - розпорядникам коштівпропонують заробляти державні банки. «Укргазбанк»:


«Приватбанк»:


«Ощадбанк»:


Коли ми говоримо про ситуацію з загальним фондомобласного бюджету, там абсолютна така сама ситуація. Бюджет Київської області в 2017 роціпостійно мав 450 млн. грн. вільних коштів. Ставкав 9% дозволила би заробити ефективним керівникам в обласний бюджет з цієї сумидодатково 40,5 млн. грн. за рік, підкреслюю - просто зберігаючи вільні бюджетні кошти на депозитних рахунках вдержавних банках.

Більш того, виявляється, що в Київській областівлада на місцях краще розуміється на тому, як із користю для громади зберігатикошти, поки ті чекають своєї черги на фінансування. Мені приємно відзначити, щомісцеві ради виявилися спритнішими за обласне керівництво та розмістили вільнібюджетні кошти на депозитних рахунках. Громади мають час спокійно розробитицільові програми із забезпечення своєї життєдіяльності, а тим часом їхні грошізаробляють їм відсотки.


Станом на 1 лютого 2018 року всі місцеві бюджетипоказали свою довіру державним банкам та розмістили на депозитних рахункахтимчасово вільні кошти. А в минулому році за попередніми розрахунками місцевібюджети Київщини через своєчасне розміщення коштів заробили близько 100 млн.гривень, спрямувавши їх на благо своїх районів, міст, сіл та селищ. Це свідчитьпро те, що керівники на місцях є більш розумнішими та ефективнішимиуправлінцями ніж, ті що зараз розпоряджаються коштами Київської області.

Підводячи підсумок року, що минув, маючі всіматеріали на руках, я, як головабюджетної комісії Київської обласної ради мушу зазначити: столична область втратилачерез недбале розміщення - не те що використання, а нерозміщення вільнихзалишків бюджетних коштів в державних банках на депозитних рахунках близько85 000 000 гривень в мінімальному розрахунку. Які могли б бутизароблені для області просто на рівному місці у вигляді відсотків за депозитом йв подальшому використані на добрі страви та гарні цілі.

Те, що Київська обласна державна адміністрація нерозміщає вільні кошти обласного бюджету на депозитах в державних банках, може свідчитипро три речі:

       Абовони не довіряють державним банкам;

       Абовони не вміють розпоряджатися грошима;

       Абоне зацікавлені в ефективній праці.

Керівництво обласної державної адміністрації неговорить: «Ми не хочемо розміщати кошти на депозитах в банках та зароблятивідсотки на зберіганні від сотен мільйонів гривень». Київська ОДА просто нічогоне робить задля отримання результату. Певно, це є втіленням поняття «злочиннабездіяльність», адже хіба то не злочин перед своїм народом - мешканцямирегіону?

Останні записи