Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2018, 23:52

Недбалість вартістю в тисячі життів

Депутат Київської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів КОР

Детальна інформація від голови Постійної комісії з питань бюджету та фінансів Київської обласної ради

В 2017 році Київськаобласна рада неодноразово наголошувала на тому, що Київській обласній державнійадміністрації необхідно використовувати кошти ефективно, не допускаючи великихперехідних залишків на наступний рік. Дякуючи фінансовій децентралізації заостанні 2 роки обласні бюджети отримали велику кількість грошових коштів, якимиможуть самостійно розпоряджатися. Депутати Київської обласної ради в один голоствердили про те, що кошти треба використовувати ефективно. Кошти в бюджеті – цегроші платників податків, сплачені ними для того, щоб всі громадяни, якіпроживають на тій чи   іншій території,отримували рівноцінно соціальне забезпечення та блага. Бюджетні коштиспрямовуються на соцзахист населення, розвиток інфраструктури, забезпеченнявиконання освітніх, медичних послуг тощо.

Що ми спостерігаємо за2017 рік. За минулий рік в Київській області абсолютно нічого не змінилосястосовно ефективності використання грошей обласною адміністрацією. Залишки в сотні  мільйонів гривень на рахунках обласного бюджету– це цифри, що говорять про недбалість та некомпетентність обласних виконувачіввзятих на себе повноважень. Як голова бюджетної комісії Київської обласної радия детально розповім та надам фотокопії документів, як саме розпорядник коштів,яким є Київська обласна держадміністрація, не зміг своєчасно використатимільярди гривень, які область отримала від платники податків на благо мешканцівКиївщини.

Загальний фонд обласного бюджету.

Якщо ми візьмемоподаткові та неподаткові надходження, що становлять категорію сектору бюджету«основний котловий» – ті кошти, які мали б йти на розвиток тазабезпечення всіх статей видатків, то Київська область не використала 440мільйонів гривень, що лишилися на рахунках (440.000.000 грн.).


Також столична областьне зуміла дати ради 103 мільйонамгривень бюджетної освітньої субвенції, які отримала Київщина з державногобюджету в 2017 році. Маючи дуже складну ситуацію в освіті, коли не працюєпрограма підтримки та розвитку професійно-технічної освіти, не розвивається матеріальнезабезпечення існуючих шкіл, не закуповується сучасне обладнання для класів, непідтримуються депресивні території регіону області, де стан освіти в крайжахливому стані – ми водночас рік тримаємо на рахунках 103.000.000 гривень.

Друга сфера, не меншважлива й більш кричуща та страшна, – 40.000.000невикористаних гривень медичної субвенції з держбюджету. За цією сухоюцифрою, що зависла на рахунках у обласних бюрократів, стоять сотні неврятованихжиттів. Про детальну ситуацію із статистикою по захворюваності в Київськійобласті я розповім найближчими днями, але на сьогодні маємо в області 4 десяткимільйонів нерозподілених коштів, на які могло б придбатися медикаменти танеобхідне обладнання. Але ця субвенція просто не використана. Доречи, середнепрофінансованих Київською ОДА цільових програм є програма «Онкологія» -підтримка онкологічних хворих та закладів. Київська обласна рада давно їїпогодила із кошторисом в 110 млн. грн. Київська облдержадміністрація ці коштине перерахувала. Тож, коли ви побачите в ЗМІ чергове благання про допомогу взборі  коштів на лікування онкохворомумешканцю Київщини, або хтось зі знайомих потрапить не дай Боже до лікарні, вякій не вистачатиме елементарних ліків, то знайте, що виправити або трохипокращити ситуацію могли б ті самі 40 мільйонів гривень медичної субвенції, щомала, але не використала в 2017 році Київська обласна державна адміністрація.

Також на рахункахКиївської області залишилося 10.000.000гривень субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам насоціально-економічний розвиток. Це ті кошти, які безпосередньо центральнавиконавча влада України виділила на допомогу в розвиткові конкретним невеличкиммістам та селищам, й які «завдяки» бюрократичній системі обласної адміністраціїтак й не дійшли на міст та селищ Київської області та лишилися в повітрі висітина рахунках.

Наступного року кошти здержавного бюджету на підтримку обласного бюджету можуть й не виділити, аджеякщо коштами не скористалися, - певно в них немає й потреби. Тож в 2018 роціколи вашій владі, мешканці Київщині, не вистачатиме грошей, ви вже знаєте, комуписати за відповіддю.

Наголошую  - головним розпорядникомкоштів бюджету Київської області є Київська обласна державна адміністрація. Чомусотні мільйонів гривень не використані – будемо питати далі під час розглядузвітів від чиновників Київської ОДА . Відповідальністьза неефективне використання бюджетних коштів несуть виключно керівництво таапарат чиновників Київської обласної державної адміністрації.

Отже, вільні залишки невикористаних коштівобласного бюджету тільки загального фонду складають майже 595 мільйона гривень(594.740.030 грн). Це кошти, які головний розпорядник коштів не збігдбайливо направити на потреби мешканців Київської області. Більш того,неспроможність використати надані Київській області кошти посилюється - після2016 року Київщина мала вільних коштів 400.000.000 гривен, після 2017 рокумаємо вже 594.000.000.

Ще раз підкреслю - головнимрозпорядником коштів бюджету Київської області є Київська обласна державнаадміністрація. Саме департаменти КОДА відповідно до Бюджетного кодексу готуютьпропозиції щодо змін до бюджету. Лише вони розробляють бюджетні програми.Тільки чиновники обласної державної адміністрації здійснюють фінансуваннявидатків з обласного бюджету.

Депутати Київськоїобласної ради обрані мешканцями Київщини захищати інтереси своїх виборців.Задача Київоблради - своєчасно розглядати програми та голосувати за відповіднізміни до бюджетів що депутати й зробили.

Спеціальний фонд обласного бюджету.

Кошти спеціального фонду,які чиновники Київської облдержадміністрації не спромоглися витратити в 2017році,  становили шокуючи цифри - 1 мільярд390 мільйонів гривень. Майже півтора мільярди намертво лежачих на рахункахгривень щомиті з’їдає інфляція завдяки діям, точніше, бездіяльностіоблдержадміністрації - керівників департаментів, структурних підрозділів,губернатора та його заступників.

Зупинюсь на точнихцифрах. 14 мільйонів гривень можна булоперерахувати на відшкодування втрат від земель сільськогосподарськогопризначення. Ми постійно говоримо, що багато міст не мають генеральнихпланів розвитку а райони – кадастрової оцінки землі, в той час як Київськаобласть мала в 2017 році 14 мільйонів гривень, за які можна було вирішитипринаймні частину цих питань. Це пряме запитання до департаментуагропромислового комплексу Київської ОДА – де програми, які нам дозволили бвикористати ці кошти та повернути їх людям?

Далі - бюджет розвитку Київської області. 51 млн.гривень, перерозподіл яких Київська обласна рада погодила, не використаніобласною адміністрацією. «Як так вийшло?» - це наступне питання як до звітусаме департаменту з економічного розвитку так й до повного звіту розпорядника коштів,Київської облдержадміністрації. Ще раз наголошую: розпорядником коштів, щосплачує видатки, слідкує за їх своєчасністю та необхідністю в регіоні, є тількиКиївська обласна державна адміністрація.

Обласний фонд навколишнього середовища. Київщина є однією ізобластей України з чи не найгіршим за екології станом. Столиця має кілька міст-сателітів,які акумулюють сміття ті відходи Києва. Всі полігони переповнені, каналізуванняКиєво-Святошинського району давно потребує матеріальних ресурсів. Але в 2017році Київщина нічого не зробила в напрямку покращення екологічного стану,незважаючи на 30 млн. гривень, щознаходяться на рахунках області. Це як мінімум проведення до ладу та створеннясортувальних ліній на 3 – 4полігонах. Це те, що могло б бути вже зроблено лишеза один минулий рік.

Далі – найцікавіше, йпевно мало б зацікавити не тільки простих мешканців, а й контролюючі органи.Щодня ми їздимо дуже страшними дорогами. Дякуючи урядові й бюджетнійдецентралізації кошти від митного експерименту на будівництво та реконструкціюдоріг відтепер спрямовуються на місця. Розподіляють ці кошти обласніадміністрації. Київська область й тут не впоралася – маючі в розпорядженні 1 мільярд 400 мільйонів гривень у 2017році, вона змогла використати тільки 400 мільйонів. А 1 мільярд так йзалишився на спецрахунках області. В мене як в Голови бюджетної комісіїКиївської обласної ради та мешканки Київщини, є запитання – в нас настільки вседобре із дорогами, що нам нема куди використати ці кошти, чи ми неспроможнісвоєчасно робити проектну документацію? 1 мільярд гривень в нас є для ремонтудоріг загальнодержавного значення, які ми просто зберігаємо на рахунках та якінищить інфляція.

Інші державні субвенції в сумі 200 млн. гривень,які обласний бюджет отримав від державного бюджету, також не дійшли до місцевихрад та висять мертвим каменем.

Таким чином, невикористані кошти спеціального фондуобласного бюджету за 2017 рік становили 1 мільярд 390 мільйонів гривень.

Загальна сума вільного залишку коштів, які зараз обліковуються на обласномубюджеті, становить 1 мільярд 984 мільйони гривень (1.984.959.200 грн).

Підсумовуючи.

Свого часу Київськаобласна рада схвалила всі пропозиції Київської облдержадміністрації, алеКиївська ОДА не впоралася з двома речами:

1.           Не розподілила перевиконання дохідної частини, своєчасно не спрямувавши їхна кричущі потреби мешканців Київщини. Якими є ці потреби, я розповім внаступних блогах;

2.           Не використала навіть ті кошти, під які були погоджені цільові програми.

Тож якщо говорити прооцінку результативній діяльності Київської обласної державної адміністрації в2017 році, позитивної динаміки щодо зменшення вільних залишків обласногобюджету - немає, адже ми бачимо приріст залишків на рахунках по відношенню до01.01.2017р. Тенденція адміністраціїмати з року в рік невикористані кошти свідчить про одне – невміннягосподарювати та використовувати кошти на благо мешканців Київщини.

Як можна виправдати такунедбалість? Коли щодня вмирають люди від онкологічних хвороб, бо не мають коштина ліки. Коли щодня руйнуються дороги, а в деяких містах та районах Київщинидіти йдуть до школи вже в третю зміну, а самі школи не мають підручників.

Ми звичайно можемозвітувати хоч щодня про те, що йде децентралізація, але 2017 рік довів, щоКиївська обласна державна адміністрація не здатна працювати в умовахдецентралізації.

Останні записи