Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2017, 20:19

Трилогія "Фінанси Київщини", частина І. Невикористані залишки коштів

Депутат Київської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів КОР

Хто винен та що робити.

Мені, як Голові бюджетної комісіїКиївської обласної ради, дуже прикро констатувати, що ми, депутати,представники інтересів жителів столичного регіону, не маємо дійсно дієвихважелів впливу на розпорядника коштів громади Київщини задля більш ефективноговикористання фінансів.

Свого часу я обіцяла, що опублікуюзведену інформацію про залишки місцевих бюджетів Київської області. Якщо проаналізуватиці цифри станом на 01.01.2017р., ми побачимо дійсно жахаючи цифри (див. доданефото). Мова йде про залишки коштів, що залишилися неосвоєними до першого січня.

Києво-Святошинський район:  219.млн.грн.! З них коштів спеціального фонду– 15 млн. грн. Місто  Бориспіль: 303млн.грн., с них 97 млн. грн – кошти спеціального фонду. 39 млн.грн. -  м. Славутич, з них коштів спецфонду - 13млн.грн. Ірпінь – 54 млн.грн., з яких 31 млн.грн – кошти спец.фонду. Всього ж в Київській області не далираду близько2 мільярдам !!! гривень.

Про що говорять ці цифри? Пересічномугромадянинові вони мало що скажуть.

Та я особисто  неодноразово наголошувала - в бюджеті зайвихкоштів не буває. Якщо говорити про кошти загального фонду, це таки кошти, щозалишилися від невикористання їх на покриття видатків. Простіше кажучи, булидоходи та не було видатків, кошти й лишилися. Але є важливий нюанс: кошти, які залишаються в результаті різниціміж дохідною та видатковою частинами загального фонду, мають своєчасноспрямовуватися до бюджету розвитку й направлятися на дороги, дитячі садочки,поточні ремонти, енергозабезпечення, тощо - на першочергові заходи, які вподальшому будуть давати економію коштів та благоустрій мешканцям.

Коли ми говоримо про самеобласний бюджет Київщини, то він дійсно жахає, тому що має залишків в 400млн.грн.! З них – 124 млн.грн коштів спеціального фонду и 275 млн.грн – коштизагального фонду. Це свідчення того, що своєчасно розпорядником коштів доходине підіймалися в дохідну частину, не передавалися до фонду розвитку, й, якнаслідок, – не витрачалися за необхідними напрямками.  Можливо, це мають місце й несвоєчаснопрофінансовані програми (нагадаю - в першому півріччі минулого року янеодноразово наголошувала на затримці щодо передачі на вивчення депутатамКиївської обласної ради від чиновників програм, необхідних для сталогозабезпечення життєдіяльності Київської області. В підсумку фінансування деякихз них розпочалося із затримкою ледь не зо два квартали), але загалом ці коштіможна аналізувати як перевиконання бюджету по доходах, які своєчасно не булирозподілені.

Що ж до залишків коштівспеціального фонду, то, переважно, це кошти екологічного фонду, які малиспрямовуватися виключно на спеціалізовані заходи. Якщо говорити про Київщину,яка найбільшу проблему в плані екології має в частині  утилізації твердих побутових відходів (м.Київ вивозить всі побутові відходи в Київську область), першочерговимпріоритетом та негайною потребою столичної області є облаштування смиттєзвалищ,сортувальних станцій на них та контроль їх діяльності. Але реалії вказують нате, що в минулому році ані копійки коштів на ці вкрай необхідні об’єкти врегіоні не витратили.

Причин може бути багато -  зокрема, це відсутність своєчасних програм чипроектної документації. Але вже в поточному році, а сьогодні маємо березеньмісяць, до розгляду депутатам Київської обласної ради так й не надійшли жодноїпропозиції щодо витрачання залишків коштів  в 2017р.

Тому, ситуація поки що незмінилася.  Якщо така робота із фінансамибуде продовжуватися й в 2017-му році, коли наприкінці звітного періоду ми маємосотні мільйонів неосвоєних гривень, то, гадаю, що наші дії становитимутьсябільш радикальними.

Потрібно, нарешті, починатипрацювати без радянсько-бюрократичного підходу до коштів громади.



Останні записи