Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.12.2016, 17:13

Незбагненна державна система України - однією рукою дає, іншою забирає

Депутат Київської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів КОР

Знову про місцеві бюджети. В наступному році колапс місцевій владі практично забезпечений. Місцеві бюджети залишаються без розвитку.

Знову про місцеві бюджети. В наступному роціколапс місцевій владі практично забезпечений. Місцеві бюджети залишаються безрозвитку.

Наприкінці минулого року я попереджала, що в кінці2016 р. матимемо на місцях глобальні проблеми з фінансуванням галузі ПТУ.  Так воно й вийшло. Цього виявилося замало, й місцевійвладі до проблематики галузи профтехосвіти додалися інші сфери: заклади освітита медична галузь. Згідно нововведень нового проекту Держбюджету, який вжепройшов перше читання в  Верховній Раді, видатки на оплату комунальних послуг таенергоносіїв закладів охорони здоров’я й освіти належить передати з державногобюджету до місцевих бюджетів.  В що цевіллється фактично на місцях?  Розглянемона конкретних цифрах населених пунктів Київщини:

На 2017р. заклади медицини та освіти Сквирськогорайону потребують видатків з оплати комунальних послуг та енергоносіїв врозмірі 19 млн.920тис.грн. Станом на 01.11.2016р.  вільні кошти бюджету розвитку  м.Сквира становлять 11 млн.791тис.грн. Фастівськийрайон в 2017р. потребуватиме понад 17 млн.грн. На 01.11.2016р. вільних коштівмісцева влада має… менше 8 млн.грн.


Якщо ми прогнозуємо недофінансування освітньої та медичноїгалузей в Київській області відповідно до таблиці, стає зрозумілим, що в 2017р.освіта й медицина цих районів та містечок буде незабезпеченою вже з січня.

Постає питання – звідки містам брати коштина утримання лікарень та закладів освіти?

Вихід один - пускати під ніж бюджети розвитку. Такими діями центральна влада закладаєв найближче майбутнє невиконання місцевою владою своїх зовов’язань передгромадою, адже позбавляє їх коштів на розвиток та благоустрій міст, змушуючикошти бюджетів розвитку направляти на ті сфери, які до цього часу фінансуваладержава.

Щоб зрозуміти, що таке бюджет розвитку дляпересічних громадян, наведу приклад розпорядження на великому місті Київськоїобласті - Білій Церкві. Понад 150.000.000грн. – це ті кошти, які влада мала врозпорядження виключно на розвиток. Отже, деякі цифри та дані:

Протягом року велося будівництво нового дитсадка танової школи на масиві Піщаний, їдалень та спортивних залів для ЗОШ,реконструкція приміщень десяти дитячих садочків міста, а також басейнів таспортивних майданчиків в закладах освіти. Понад 6.000.000 грн. витратили накапітальний ремонт дошкільних навчальних закладів та майже 9.000.000 грн. - на капремонтзагальноосвітніх навчальних закладів. Зазнали капітального ремонту й системиопалення в усіх закладах як шкільної, так й позашкільної форм навчання. Ценевеликий перелік того, що вдалося міській владі зробити лише за один рік,використовуючи на це лише власні кошти - бюджет розвитку Білої Церкви.

Капітальні видатки на освіту склали 33.236.177 грн. , а разом з іншими витратами, такими як: будівництводошкільного-навчального закладу на 220 місць в мікрорайоні"Таращанський"  (близько 5млн.грн.), придбання підручників (851.000грн), придбання техніки та обладнаннядля шкіл (1.383.000 грн) та ін. загальнасума видатків розвитку на освіту в 2016р. склала  40.545.000 грн.

Медицина: капітальнівидатки в 2016р. склали близько 5.000.000 грн. Лише на придбання апаратунового покоління УЗД витратило 2.400.00 грн. за пару місяців використання якоговже є врятовані життя. На охорону здоров’я витратили 4.915.000 грн.

Разом на освіту та медицину витрачено в 2016р. з бюджету розвитку 49,751 млн. грн., що склало майже третинубюджету розвитку міста. Рештагрошей пішли на дороги, нові тротуари, прибудинкові території, ремонтуваннізливних систем, тролейбуси, парки тощо.


Бюджет розвитку м.Біла Церква в 2016р. склав 157.763.146грн.А тепер, УВАГА: розрахунковий бюджетрозвитку міста на 2017р. складає 5.400.00 грн.!

Відповідно до проекту бюджету на 2017р. намісцевий бюджет Білої Церкви перекладаються додаткові  видатки на утримання освіти та медицини врозмірі: освіта  - 26.925.000 грн., медицина– 24.245.000 грн. Разом це 51.170.000 грн.  Й ці кошти повинні вийнятися з бюджетурозвитку.

В 2017р. ремонтувати, будувати та відновлювативлади на місцях так само жваво, як в 2016р., вже не вдасться.  На збільшення видаткової частини місцевихбюджетів вплинуть не тільки зміни в фінансуванні Держбюджетом окремих галузей, ай інші загальнодержавних нововведення.  Однієюз таких причин, «завдяки» якій місцеві бюджети позбудуться бюджетів розвитку, єсумнозвісний «Закон-3200» - таку назву економісти та фінансисти надалиініціативі від Кабінету міністрів щодо збільшення мінімального розміру заробітноїплати до розміру в 3200грн.

З означених причин й прогнозується в Білій Церквібюджет розвитку на наступний рік трохи більше ніж 5 млн.грн.  Наступногороку фінансова децентралізація зводиться до нуля і у міст забирають грошіміст  на розвиток.

Тож, окрім цілковито прогнозованої фахівцямипроблеми щодо фінансування закладів ПТУ, навколо якої точилося чималообговорень протягом 2016 року, в новому, 2017 році,  матимемо ще одну подібну ситуацію, цього разуз закладами освіти та медицини. Місцева влада по всій країни, освітяни тамедики б’ють на сполох, попереджають про катастрофічні наслідки, але, на жаль,держава не реагує.

Зрозумівши загрозу, я, як Голова постійної комісіїз питань бюджету та фінансів, подала звернення до ВР від Київської обласноїради, яку свого часу один з колишніх губернаторів назвав «жорстким бюрократом»,з проханням врахувати певні передумови до можливої ?? в майбутньомукатастрофічної ситуації.


Днями отрималавідповідь, мовляв, в Верховній раді розуміють проблему і відправили цю ситуацію на доопрацювання в Міністерствофінансів.


Тепер питання за Міністерством фінансів…

 

Підсумовуючи.

Якщо депутати в залі проголосують зміни до держбюджету-2017 та перекладутьна місцеві бюджети відповідальність, яка задекларована державними стандартами,а це державне конституційне право на безкоштовну освіту і безкоштовну медицинуна місцеві бюджети - останні в наступному році чекає повний колапс. Місцеві ради по всій країні будуть змушенізакривати лікарні та школи, скорочувати персонал (не врятує навіть переведення частинина неповний робочий день), в школах та дитсадках не буде тепла, книжок,канцтоварів та інших благ для дітей.

Як підсумок, знову з'являться батьківські фонди,за рахунок яких батьки здаватимуть гроші на ремонти та заміни вікон санвузлів.

Щоробити? Гуртуватися разом громадам усіх рівнів, як місцевих, так й обласнихрад, та відвойовувати право не тільки на розвиток міст, мова йде про існуваннята виживання медичної та освітньою галузей. Ситуація навколо місцевих бюджетівматиме за собою набагато гірші наслідки, ніж може комусь  здатися на перший погляд.
Останні записи