Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.11.2016, 22:11

Схожість комунальних підприємств всієї країни - в проблемах. Фото

Депутат Київської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів КОР

Із чим щодня стикаються комунальні підприємства, та про що не прийнято говорити. Що чекає на всіх нас, коли ресурси минулого остаточно вичерпають себе.

Розвиток міст -одна з улюблених тем передвиборних обіцянок багатьох політиків. Збільшенняіснуючих виробництв або залучення інвесторів для будівництва нових, щодозволить працевлаштовувати місцеве населення, отримувати податки, розвиватисоціальну інфраструктуру, адже нові робочі - це нові квартири, садки для їхніхдітей, магазини, розважальні заклади... Барвисті картинки так й миготять передочима. Але мало таких обіцянок стають реальністю. Чому?

25 років Українакористується спадщиною давно неіснуючої країни, при цьому не створюючи нового.У нас вічно немає грошей. А останніми роками немає й бажання щось розвивати.Інфраструктура і логістика, нові дороги та мости, забезпечення ресурсамимайбутніх локомотивів економічного і соціального благополуччя - всі ці обов’язковіумови для існування промисловості в плані розвитку знаходиться в зародковомустані.

Сьогодні я хочу підняти тему проблематикиканалізаційних очисних споруд України . Устаткування більшості з них єзношеним, технологічно застарілим й потребує заміни. Багато будинків станційочищення, які зазнали впливу корозії, також потребують відновлення. Проблемааварій на очисних спорудах можуть швидко перерости в справжню екологічнукатастрофу, оскільки річки, що поширюють отруйні стоки на дуже великі відстані,неможливо обмежити по окремих регіонах.



Проблема КОС на прикладі Білої Церкви.


Каналізаційні очисні споруди Білої Церкві


У каналізаційнихочисних споруд Білої Церкві є дві проблеми, які пересічному мешканцю здаються абонезначними, або не на часі:


1. Майже чотири десятки підприємств скидають стічні води із багаторазовоперевищеною за нормативами концентрацією забруднюючих речовин.

Мережі, за якими транспортуютьсястічні води по місту, складають 266 км. Каналізаційні очисні споруди побудованіз двох черг, діючою на сьогодні є тільки одна, перша за терміном введення вексплуатацію. Перша черга очищає 45-50.000 куб. стічних вод на добу й давнопрацює в режимі перевантаження через постійне погіршення якості стічних вод вмісті. Ми вже неодноразово звертали увагу на це громадськості - промисловіпідприємства, які працюють в Білій Церкві, не мають локальних очисних споруд іскидають в каналізацію міста стічні води неналежної якості. Яким бинеоднозначним не було ставлення у підприємців та мешканців до ТОВ «БілоцерківВода»,але містяни повинні розуміти, що за скидання стоків промисловими підприємствамиз перевищенням допустимих концентрацій фактично сплачують місцеві споживачі, аджена очистку погіршених стоків витрачається значно більше електроенергії і людино-годин.

2. Відсутній резервпотужностей через непрацюючу другу чергу очисних споруд.

Коли створюються нові промисловіпідприємства, які потребують цілодобовому водопостачанні та водовідведенні в2-3.000 м.куб. на добу, а в поточному році активно почала мусуватися темастворення в Білій Церкві потенційних «технопарків», у міста немає можливостінадавати технічні умови на приєднання. Як я вже зазначала, пропускнаспроможність першої черги становить близько 45.000 куб. на добу і, за словамифахівців, працює з постійною перевантаженням в півтора рази.


Ситуація з каналізаційно-очисними спорудами є однією з ключових проблемБілої Церкві.


Першачерга каналізаційних очисних споруд Білої Церкві булапобудована в 1969-1970рр. й введена в експлуатацію в 1971р. Оскільки масштабніоб'єкти, від яких залежало життєзабезпечення населення, на той час будувалидобре, то за рахунок ресурсу, закладеного під час будівництва, КОС існують доцієї пори. Грати, пісколовки, первинні та вторинні відстійники реконструюватиможна. Ці елементи системи очищення стоків витребують чималих коштів, але втілитив життя їх реконструкцію – цілком реально. Основне питання викликає аеротенк.(Аеротенк - резервуар прямокутного перетину, по якому протікає стічна вода,змішана з активним мулом, де відбувається біохімічне очищення стічної води). Вінмає перегородки, що ділять його на дві секції по три канали в кожній. Проблемаполягає в газах, що виділяються стічними водами (сірководень, метан та ін.), якіруйнують бетон і арматуру секцій. Все має свої терміни експлуатації.


Система аераціїаеротенку вимагає також ремонту і заміни робочих елементів. (Система аераціїпризначена для насичення води киснем, в результаті чого відбувається окисленнярозчиненого заліза і вивітрювання розчинених газів.) Ремонт аеротенку зробити неможливо, так як перегородки аеротенках нерозраховані на спорожнення однієї із секцій. Якщо одну секцію злити, другаавтоматично завалиться, стіни якої не витримають такого навантаження. Виходить,якщо деякі елементи КОС можна відремонтувати, ненадовго обмеживши їхпотужності, то аеротенк з ланцюжка зупинити зовсім нереально.

Чим загрожує вихід з ладу секційцієї частини біологічної очистки випадково під дією фактору часу та зношенняабо свідомо задля реконструкції, уявити неважко: сімнадцяте сторіччя в Європі -плаваючі по вулицях нечистоти, поширення таких хвороб як гепатит, тиф, холера,дизентерія. Україна, звичайно, прагне до Європи, але не хотілося б йти такимповним шляхом. Катастрофа.

Друга черга Білоцерківських КОС.


Аналізуючипроблематику непрацюючої другої черги каналізаційних очисних споруд, акцентуюувагу на такому важливому факті: перша черга будувалася в кінці 60-их років по якіснішимв цій сфері технологіям, як то кажуть, «на віки». При будівництві другої черги натой час, а це початок 80-их років, популярними були новаторські підходи та експериментальнірішення. Саме на другій черзі при будівництві були застосовані технології тарішення, які згодом показали свою повну непридатність (пісколовки, щопропускали після себе пісок в подальшу систему очищення і т.п.). Тому питанняїї закриття і виключення з циклу очищення стічних вод міста був справою часу.

Час прийшов  в дев'яностих роках. Друга черга КОСприпинила діяти, коли всім відомі нелегкі часи призвели до закриття заводів йприпинення промислового розвитку. До цього при використанні двох черг одночаснопропускна здатність каналізаційної системи очищення стічних вод Білої Церквістановила 120.000 м.куб./добу. Коли заводи зупинились, а їх в Білій Церкві булочимало, потреби населення міста і залишків підприємств опустилися до 40-45.000м.куб / добу. З таким навантаженням справляється і одна, перша черга системи.

Всі підземнікомунікації, всі архітектурні будови другої черги є застарілими і, фактично,навіть сам бетон не можна реконструювати, тому що через знос, атмосферний впливй корозійні процеси арматурних елементів він давно непридатний. За вимушеного20-річного простою друга черга системи очищення без завантаження піддається щебільшому руйнуванню.








Чи можлива реконструкція старих систем КОС без будівництва новихпотужностей?

    Основне рішення проблеми, коли протягом довгих років експлуатації комунальнісистеми приходять до зносу через постійну амортизацію є реконструкціяканалізаційних очисних споруд з обов'язковим будівництвом нових окремихбудівель і споруд.

     Наші фахівці ТОВ «БілоцерківВода»докладно вивчили таку можливість протягом останніх років. У 2013-15гг.відвідали нові сучасні об'єкти в Австрії, Німеччині, Італії, США, вивчали їхнійдосвід впровадження сучасних технологій і елементів на очисних спорудах. Іззалученням досвіду колег з інших країн і виготовлені всі необхідні документи -топогеодезичні зйомки, геологічні розвідки, інструментальне обстеження діючоїчерги. Висновок однозначний - необхідно будівництво нових очисних споруд набазі недіючої другої черги, і фактично тільки так, за рахунок розвиткупотужностей і зміни технології очищення, можна розвивати в Білій Церквіпромисловість. Без наявностіканалізаційних очисних споруд впоратися зі збільшенням обсягів очищення стічнихвод від майбутніх підприємств розвиток промисловості неможливо.


Поліпшенняжиттєзабезпечення будь-якого розвитку - не вимушена, а нагальна потреба. У будь-якомусторіччі, в будь-якій країні, коли місцевість починає розвиток і активнорозбудовується, дбають перш за все ро забезпечення належної кількості ресурсівдля розвитку, також роблять потужними комунікації, які відповідають зажиттєдіяльність. Неможливо видавати більше продукції, не збільшуючи кількістьвитрачених коштів та засобів. На побутовому рівні українці останні 10 роківстикаються з цим в сфері електроенергетики. У радянські часи не було стількирізних електричних помічників по будинку, максимум - холодильник, праска тателевізор. Коли практично в кожній родині з’явилися потужні пральні машинки,комп’ютери, бойлери, мікрохвильові печі, міксери, електрочайники, кондиціонериі т.п., багато будинків зіткнулися з проблемою перевантаження електромереж.Скільки техніки погоріло...

Противниківрозвитку Білої Церкві зрозуміти важко. Як і складно назвати каїні підприємствакомунальної власності України, які б показували ефективне управління. Вічнібанкрути, комунальні підприємства не просто не приносять прибутку містах, вонивимагають постійних грошових вливань з боку місцевих бюджетів, а в особливосумних випадках й з бюджету країни. У більшості комунальників стоїть питаннявижити й отримати зарплату, про який вже там розвиток вести мову. Тому реалізаціятих нечисленних проектів КП, що спрямовані на реконструкцію або розширеннясвоїх потужностей, в нашій країні є можливою тільки за умов залучення коштів європейських банків й інших зовнішніхфінансових інститутів. В сфері системи очисних споруд це: Чорноморськ (колишнійІллічівськ) закінчив проектну документацію на реконструкцію очисних споруд;Івано-Франківськ зробив часткову реконструкцію своїх систем; Кременчук нанововідбудовує цілком нові очисні споруди за кошти Світового банку. Вартовідзначити - чим більше місто, тим більше необхідно коштів, адже потужностінавантажень різняться.

Будівництвонового об'єкту системи каналізаційних очисних споруд із збільшенням виробничихпотужностей до 65.000 м.куб. /добу (Цце проектна потужність, а по факту вонизможуть цілодобово працювати на 80.000 м.куб. /добу) - потенційний крок доіндустріального розвитку Білої Церкві. У 10 разів зменшується площа КОС, аджеосновною ідеологією проекту є відмова від полів фільтрації, на яких зараз локалізуютьсяшкідливі відходи та їх переробка і перетворення цих відходів на джерелоелектроенергії - біогаз. Що дозволить Білій Церкві в перспективі стати більшенергетично незалежною.

Проект не єунікальним, із ним вже живуть в світі жителі десятків міст різних країн.Питання - де на його реалізацію місто візьме гроші. Подібні проекти втілюютьсявиключно на кошти міжнародних фінансових установ під державні гарантії.

Чи треба БілійЦеркві розвиток промисловості та відродження як індустріального майданчику, абомісто так і залишиться дотаційним? Вирішувати білоцерківцям.

Останні записи