Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.07.2016, 17:33

Чому тарифи на газ постійно зростають? Уряд вважає українців дурними?

Депутат Київської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів КОР

Ст.13 Конституції України - Земля та її надра є об'єктами права власності українців. Від імені українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Ст.13 Конституції України - Земля та її надра є об'єктами права власності українців. Від імені українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Але власник не розуміє, чому виконавець права власностіпризначає таку сплату за користування тим, що за Законом належить йому

22 липня насайті НАК «Нафтогаз України»  з явилосяповідомлення про те,  що  у другому кварталі 2016року Україна не здійснювала імпорт природного газу в Україну. (Нафтогаз поновивзакупівлю газу за власний кошт у європейських постачальників у липні). Водночаслипень в Україні відзначився хвилями обурення громадян щодо чергового суттєвогозростання цін для населення на опалення з 01.07.20016р. Низкою Рад різнихрівнів прокотився парад прийняття мораторіїв щодо заборони дії підвищенихтарифів, що є, фактично, в деякій мірі перевищенням повноважень.

З останнього –сьогодні, 26 липня, депутати Полтавської обласної Ради надали згоду (51 з 69осіб)  на заборону підняття тарифів з комунальнихпослуг. Але ж такі рішення мають лише рекомендаційний характер та не маютьюридичної сили. Єдине зважене рішення, яке в Україні було прийнято місцевоювладою з даного питання – Львів чітко заявив, що встановлення таких тарифів не можебути реалізовано без одночасного підняття соціальних стандартів, підняття рівнівзаробітних плат та пенсій.



Висловлюнайголовніше питання, яке обурює мене як фінансиста за фахом, директорапідприємства, що надає населенню комунальні послуги (ТОВ «БілоцерківВода») та політиканової формації:  для чого тим самепенсіонерам надавати жебрацькі субсидії, якщо можна підняти їм пенсії? Навіщо представниківбюджетної сфери влада робить рабами та принижує оформленням субсидій, які вонине утримують в руки, чавить їх гідність, наглядно демонструючи зайвий раз  їм самим та усім іншим, що на заробітну платубюджетника вижити неможливо? Це після таких дій ми керівництво країни очікує,що молоді українці підуть вчитися на вчителів та лікарів, щоб в майбутньомупринизливо бігати за оформленням субсидій?

Як депутатКиївської обласної Ради, я підготувала відповідний депутатський запит до прем’єр-міністраВ.Гройсмана задля того, щоб Кабінет міністрів України, як орган, якийвстановлює ринкові ціни на газ та ціни для населення надав повну інформацію, з якихпричин відбулося таке зростання ціни на газ. Коли встановлюються тарифи на газдля населення, повинно бути розуміння не тільки економічної обґрунтованості даноготарифу, а й чи зможе людина заплатити за цим тарифом.

Для того щоб булозрозумілим всім нам, з чого складається тариф, повинні бути відомими наступніфактори, які, я зазначу, якщо ми прагнемо жити в цивілізованому демократичному суспільстві,повинні бути відкритими, чіткими та прозорими:

-          яким є баланс вітчизняного видобутку газув країні  та придбаного;

-          яка ціна видобутку вітчизняного газу, ціна виробнича а не ринкова. Адже ринковаціна формується за зовсім іншими принципами;

-          яку долю з загального обсягу споживанняв Україні займає  імпортований газ;

-          яка вартість того імпортованого газу;

-          який обсяг імпортованого газунаправляється на пряме споживання населенню та на теплопостачання;

-          Яким чином в споживанні українцями газувідпрацьована програма енергоефективності?

Й тільки після з ясування всіхбез виключення пунктів можна говорити про обґрунтованість даного тарифу. Щоб бутиконструктивними, я й підготувала відповідний запит. Наразі цифри, якіназиваються з екранів телевізорів, повністю не підтверджені жодними офіційними документами.

Спілкуючись ізнаселенням на особистих прийомах громадян, щодо політики держави в сферікомунальної сфери я чую два непорозуміння: чому така ціна на газ для населення?Та я не можу  пояснити людям, чому такаціна, тому що я не знаю! Казати, що таку ціну встановив Кабмін? Виникає другелогічне запитання: а на підставі чого він її встановив,  де офіційні розрахунки та тлумачення?

Я очікую на чітку зважену відповідь, абия на своєму рівні мала змогу донести до людей ті пояснення.

Повертаючись до питаннянадання субсидій населенню, зазначу ще один фактор, дуже бентежить пересічнихгромадян: вони дуже бояться тих переплат по субсидіях, які на сьогодні вжесформувалися на особистих рахунках споживання газу, це досить великі суми поприватному сектору, в межах 5000 - 10000 грн. Влада каже, що надає субсидії, але,як я раніше вже зазначала в інтерв’ю про газ "НАК "Нафтогаз" - офшор в законі?" – користувачі субсидій мають шаленіпередплати до нормативного споживання. Вони бояться, що ці гроші простозаберуть. Багато людей говорять про те, що вони не тільки отримували субсидіюна газ, а й робили авансові платежі. Чи забере держава ці гроші?

Тому, післяотримання відповіді за своїм запитом наступним своїм кроком я бачу підготувати зверненнядо людей із повноцінним поясненням, яким чином перерозподілятиметься ця передплата,що сформувалася зараз на особистих рахунках внаслідок отримання субсидій.  Наразі відповіді на це ніхто не може дати.Точніше, відповідь одна - тому що субсидія вам нараховувалася по нормі, а пофакту ви споживали менше.

Має бути якесь визначенеєдине правило, відповідно до якого влада вийде та розповість людям, чому саметак а не інакше. А якщо існуючі правила шкодять своїм громадянам та призводятьдо значного погіршення життя українців, їх необхідно усувати.




Останні записи